Київ. 22 червня. УНІАН. Професійні учасники ринку організації торгів стурбовані спробами регуляторів фінансового ринку обмежити їх доступ до продажу активів неплатоспроможних банків на користь обмеженого кола компаній, і вирішили об'єднатися в одне інформаційне поле для торгів.

Про це повідомили керівники низки товарних бірж та їх профоб'єднань на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, як зазначив директор порталу UBIZ.ua Дмитро Бойко, ефективно виконувати свою роботу може лише професіонал, при цьому події, що відбуваються на ринку, говорять про відсутність перспектив конструктивного діалогу з Фондом гарантування вкладів фізосіб з питання єдиних правил акредитації торгових майданчиків для реалізації активів неплатоспроможних банків.

«Ми зібрали активних учасників, для яких це є бізнесом. Ми всі об'єдналися навколо Асоціації торгових майданчиків і прийняли рішення затвердити єдині правила, які ми до п'ятниці надамо фонду. Зараз розглядається питання щодо використання певного програмного коду, який би захистив права всіх учасників. Ми готові працювати з фондом», – сказав він.

За словами Бойка, всі охочі професійні учасники ринку можуть приєднатися до асоціації та підключитися до загальної системи, аби на рівних умовах отримувати інформацію про об'єкти продажу і здійснювати їх продаж.

Він також повідомив, що на даний час завершується розробка внутрішніх регламентів взаємодії між організаторами торгів і створюється колегіальний орган для нагляду за виконанням цих регламентів. У разі порушень організатор торгів буде відсторонений від системи, завдяки чому на цьому ринку залишаться тільки чесні і прогресивні компанії, зацікавлені в чистих і відкритих продажах.

«Ми готували цей продукт для Фонду гарантування вкладів, але фонд вирішив, що це неробоча модель. Але це єдиний спосіб уникнути всіх звинувачень і питань. І ринок прийняв рішення реалізувати цю модель у себе. У даному випадку не потрібно ніяких змін до законодавство, не потрібна якась нормативно-правова база», – пояснив Бойко.

У свою чергу, директор асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка наголосив, що діяльність має здійснюватися прозоро, і для вибору правильних та ефективних критеріїв відбору організаторів торгів не потрібно проводити індивідуальні закриті зустрічі з біржами.

«Потрібно це робити публічно, із залучення ЗМІ та всіх бірж. Цей механізм вже випробуваний в Україні, так формувалася система Prozorro (електронна система держзакупівель – УНІАН) – публічно, а не за зачиненими дверима. Так проводився відбір бірж для реалізації сировини «Укргазвидобування». Прозорість цього процесу формує імідж усього ринку», – сказав він.

Як пояснив Падалка, у зазначених випадках проводилися відкриті засідання робочих груп та обговорення з провідними учасниками ринку, і аналогічний механізм доцільно використовувати для відбору організаторів торгів майном неплатоспроможних банків.

«Ми не проти держпідприємства СЄТАМ, не проти американських торгових майданчиків і будь-яких інших. Ми за те, щоб у всіх учасників ринку, незалежно від країни та форми власності, були єдині і прозорі конкурентні правила, тому що конкурентний ринок приведе до ефективної реалізації активів», – додав він.

Присутня на прес-конференції директор департаменту консолідованої продажу та управління активами Фонду гарантування вкладів фізосіб Юлія Берещенко повідомила, що фонд у квітні вже проводив зустріч із залученням усіх учасників ринку, на якій попросив надати свої критерії відбору компаній для організації торгів майном неплатоспроможних банків. «Якщо ви надішлете ці критерії у цю п'ятницю, через півтора місяця, ми, природно, їх подивимося», – сказала вона, попросивши надати пропозиції у письмовому вигляді.

Звинувачення учасників ринку в спробах спільно з Національним банком України обмежити кількість акредитованих організаторів торгів майном неплатоспроможних банків до трьох, два з яких будуть представлені американськими торговими майданчиками, Берещенко назвала спекуляціями.

«З точки зору фонду, чим більше висококваліфікованих організаторів торгів, які можуть справедливо і прозоро провести торги з нашою кількістю активів, тим краще. Однак кількість посередників, з якими працює фонд, має бути розумною. Не може кількість посередників наближатися до кількості неплатоспроможних банків, які опинилися у фонді», – пояснила вона.

Що стосується виходу на ринок двох американських торговельних майданчиків, на яких, імовірно, будуть реалізовуватися активи неплатоспроможних банків, що знаходяться у заставі за кредитами рефінансування НБУ, Берещенко пояснила, що в даному випадку, згідно з чинним законодавством, Нацбанк як заставодержатель має право диктувати стартову ціну та умови продажу. «Якщо Нацбанк як заставодержатель не вірить, що процес, організований через якісь біржі, може бути прозорим і справедливим, це їх рішення», – підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, у процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів.

З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 13 фінустанов з урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного «Родовід Банку».

Фонд гарантування розраховує 2016 року виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 млрд грн.