Київ. 22 червня. УНІАН. Представники волонтерських організацій закликають президента України Петра Порошенка посприяти законодавчому визначенню переліку приладів, що є спеціальними військовими технічними засобами, чітко визначити їхні технічні характеристики та декриміналізувати відповідальність за володіння пристроями, які не підпадатимуть під це визначення.

Про це йдеться у відкритому листі від імені представників шести волонтерських організацій, які надають технічну допомогу Збройним силам України, оприлюдненому сьогодні на прес-конференції в УНІАН головою Центру оборонних реформ Олександром Данилюком.

Як зазначається у документі, з початку російської агресії проти України волонтери закупили, привезли в Україну та передали у війська десятки тисяч одиниць тепловізорів, приборів нічного бачення, оптичних приладів, радіостанцій, навігаторів, безпілотників тощо. В абсолютній більшості випадків завозити подібне обладнання волонтерам доводилося нелегально, наражаючи себе на небезпеку бути притягнутими до кримінальної відповідальності, оскільки ще у 2004 році уряд, яким керував Віктор Янукович, визначив величезний перелік технічних засобів, за зберігання яких особа несе кримінальну відповідальність.

Відео дня

"При цьому мова іде про спеціальні технічні засоби, прилади та пристрої, які в країнах ЄС, США давно перебувають у вільному цивільному обігу та не потребують якогось документування", - зазначив Данилюк.

Своєю чергою представник волонтерської організації "Комбат-ЮА" Ігор Федірко зазначив, що "через вказану постанову ми зіткнулися з проблемою постачання в Україну запасних частин для приладів, які вийшли з ладу, - виявилося, що простіше завезти готовий прилад, ніж запчастину до нього".

"Ми б хотіли мати нормальні умови для роботи. Щоб люди, які лагодять цю техніку, були впевнені, що за ними ніхто не прийде. Ми готові ініціювати обговорення проектів змін до законодавства та просимо створити під головуванням глави держави робочу групу із залученням до її роботи представників волонтерських рухів", - зазначив Федірко.

"Якби уряд вдосконалив цю постанову і відмовився від багатьох заборонених нею речей, волонтерам було б простіше допомагати армії - ми вийшли на той момент, коли це треба врегульовувати законодавчо, тому що з практичної точки зору все вже відбудовано і працює", - додав представник волонтерської організації Мирослав Гай.