Форум, що був організований спільнотою  «Школа ОСББ Андрія Саука», консультаційним центром «ОСББ-ДА» та KyivUrbanFest , пройшов у місті Бровари Київської області. Генеральним партнером заходу виступило скандинавське містечко Scandia.

На форум зі всієї Київщини з’їхалися відповідальні власники з метою отримання знань для ефективного управління власними будинками. На Форумі виступали кращі спікери України і кожен учасник: і «початківець» - член ініціативної групи із створення ОСББ, і «досвідчений» - голова або член правління ОСББ, набули нових знань і отримали відповіді на свої запитання із різних тематик. Крім основ створення та практик існування успішних ОСББ, на Форумі розглядалися  питання енергозбереження будинків, термомодернізація, кредитування тощо, а також у заході  прийняли участь компанії, які можуть надавати послуги ОСББ.

Перед початком Форуму його головні організатори розказали про ідею створення і основну мету  заходу:

Відео дня

Андрій Саук,  голова успішного ОСББ у м. Бровари, керівник «Школа ОСББ Андрія Саука»:

« Основною метою Форуму було інформування людей, про те, що взагалі відбувається: про ухвалений закон 417 (ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»), прикінцеві положення якого з 1-го липня 2016 року вступають в дію, а більшість українців про закон не чули і не знають або чули, але не знають, які наслідки він несе.  Держава переклала всі проблеми на наші плечі, але, натомість, нам дала можливість стати справжніми власниками своїх будинків».

Інна Волошина, експерт консультаційного центру «ОСББ-ДА»:

«Ідея Форуму в тому, щоб в одному місті зібрати якомога більше людей і всім їм разом надати якомога більше інформації. Бо запит на знання по ОСББ на сьогодні величезний, але розказати все і всім бажаючим в нас не завжди виходить. Крім того, ті люди, що «десь щось чули», потребують систематизації інформації. І ще ми хотіли познайомити  «новачків» в справі ОСББ познайомити з тими власниками, що на власному досвіді вже отримали переваги  об’єднаня в своїх будинках».

Марія Осипчук, адвокат, експерт консультаційного центру «ОСББ-ДА»:

« Протягом нашої останньої діяльності – консультування громадськості з приводу створення ОСББ, ми виявили для себе таку головну проблему, що в людей не вистачає знань, не вистачає інформації з приводу створення ОСББ. Саме тому, на Форумі мешканці отримають ці знання, а також інформацію з приводу державних і грантових програм підтримки та взагалі про сприятливі, саме зараз, умови для організації об’єднань, які допоможуть власникам належним чином утримувати своє майно і стати відповідальними».

Олена Педай, співзасновник KyivUrbanFest:

«Ми – KyivUrbanFest, впевнені, що для того, щоб почати піклуватися про місто і будувати справжню європейську столицю, треба почати піклуватися про власний будинок. Для цього потрібно зрозуміти, що саме ти – відповідальний співласник! Це і є головна мета Форуму -  розказати людям про іхню відповідальність про свій будинок, і про свою вулицю, і про свій район, і про своє місто, а це і є справжньою децентралізацією. ОСББ – це осередки суспільства, які потім утворять те, що називається урбаністіка – фах жити разом різним людям. Реформа ОСББ вчить людей домовлятися  і це головне.  Саме тому на навчання людей  ми витрачаємо свій час і свої ресурси».

Так, експертами Форуму з питань організації ОСББ виступили: Дмитро Левицький (“Відносини власності в багатоквартирному будинку”), Тетяна Бойко (“Чому ОСББ найбільш ефективна форма управління”), Вікторія Погорєлова (“Як створити ОСББ”),Тетяна Гордієнко (“Окупність заходів з енергозбереження в ОСББ. Давайте порахуємо”),Констянтин Гура ( “Державна підтримка впровадження енергоефективних заходів у будівлях”). Голови ОСББ розказали про історії існуючих успішних об’єднань : Андрій Саук (Бровари), Олег Голубенко (Київ), Юлія Поліщук (Київ), Юлія Бородіна (Київ). Про підвищення ефективності управління будинками виступили: Роман Бондарук Роман (муніціпальна програма підтримки ОСББ, термомодернізаційні кредити), Андрій Білокінь (Продам сміття дорого), Остап Стасів (Онлайн-курс”Ефективне управління спільною власністю через ОСББ”(ВУМ)) та ін.

Практичні знання власники змогли отримали на семінарах, що проводили фахівці відомих компаній та організацій: теплова модернізація як інвестиція в Ваш будинок (Євтушенко Вячеслав, Хенкель Баутехнік Україна); практичні кроки ОСББ/ЖБК для скорочення витрат на впровадження енергоефективних заходів за програмою Держенергоефективності ( Козленко Анатолій, Комісія УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження), сортування відходів для багатоквартирних будинків (Андрій Білокінь, волонтер WWF); звук економить світло – акустичні датчики (Альберт Нізамо); проект ОСББ-online (Лук’янова Анна), презентація Інституту Муніципального Менеджментую. Навчання для ОСББ та управителів (Ситюк Антоніна) та ін.

Крім того, організатори Форуму приділили велику увагу мотивуванню власників бути відповідальними і проводити свою просвітницьку роботу серед сусідів і знайомих. Як приклади реальних змін, що відбуваються вже і поза межами існування успішних ОСББ, на Форумі виступили громадські активісти із презентаціями своїх проектів: Катя Палюра (проект «Конструктор-Дворики»), Демін Станіслав ( про реальні позитивні зміни у м.Буча), Петрощук Євгенія (ДвірПравди на Виноградарі у місті Києві),Юлія Мархель (проект Let’s do it, Ukraine),Олександр Бойкул (інформаційно-просвітницький проект Комуналка, допомога, переваги та практичність), Ірина Головатенко (Перша Муніципальна школа ОСББ Солом’янського району м. Києва: еволюція відповідальності від ОСББ до справжньої громади).

Після запланованих виступів експертів, на Форумі відбулося «живе» спілкування між всіма учасниками заходу, знайомство і обмін досвідом голів правління ОСББ, а також відповідальні власники отримали відповіді експертів на всі питання, які виникли протягом форуму і були написані на фліп-чарті в зоні великої сцени.

По закінченню Форуму його організатори висловили своє враження та розповіли про плани на майбутнє:

Марія Осипчук, адвокат, експерт консультаційного центру «ОСББ-ДА»:

« Я дуже задоволена проведеним Форумом. По-перше, для себе я зрозуміла, що дуже багато людей, які мотивовані, які готові до змін і готові брати на себе відповідальність, щоб не просто створювати ОСББ, а навести лад у своїх будинках і створити їх комфортними для свого життя, своїх дітей та онуків. На Форумі власники отримали повний інформаційний «фундамент» для практичного здійснення своїх задумів».

Андрій Саук,  голова успішного ОСББ у м. Бровари, керівник «Школа ОСББ Андрія Саука»:

«Після Форуму ми отримали багато схвальних відгуків і подяк. Однозначно такі заходи необхідно повторювати. Бо інформації багато, і вона часто суперечлива. Людям легко заплутатися. Зараз вже є прохання провести подібний захід в інших регіонах країни. Планів багато, але все залежить від підтримки партнерів і меценатів».

Інна Волошина, експерт консультаційного центру «ОСББ-ДА»:

«Сьогоднішній Форум – це абсолютне відчуття, що людям такі знання і такі Форуми потрібні.  Тому, хочеться проводити не тільки камерні семінари, а на подібного роду заходах збирати теоретиків, практиків і зацікавлених мешканців разом, щоб всі ми разом надихали один одного і могли знаходити такі еволюційні рішення, які одна людина самотужки ніколи не зможе знайти… Ми не хотіли заздалегідь відкривати свої плани, але з колегами вже плануємо наступні заходи такого масштабного інформування відповідальних власників і тому дуже сподіваємося на зворотній зв’язок з тими, хто відвідав сьогоднішный захід і, на основі цього, організувати наступний захід ще цікавішим».

Олена Педай, співзасновник KyivUrbanFest:

«Форум пройшов успішно. Ми бачимо зацікавленість мешканців, створення ініціативних груп, наявність в людей конкретних запитань та необхідність в додаткових знаннях, бажання експертів передавати досвід на надавати практичні поради. Ми вже обговорюємо з моїми колегами-організаторами, як провести тур Форумів по різних містах України, де є зацікавленість мешканців. Саме тому, на питання «чи буде наступний Форум?» відповідаю: так, безумовно, і в найближчий час!»

Довідка.  

1 липня 2015 року в Україні набув чинності Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Згідно з документом, якщо мешканці багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, до 1 липня 2016 року не прийняли рішення про форму управління, виконавчий орган місцевої ради призначить керуючого на конкурсній основі. Саме тому, ЗУ 417 передає повну відповідальність мешканцям за свої будинки і якість життя в них.