Київ. 21 червня. УНІАН. 44% жителів України вважають, що рівень дискримінації за останні п’ять років не змінився.

Такі дані  соціологічного дослідження, проведеного в рамках проекту «Україна без дискримінації» за підтримки Представництва Єврокомісії в Україні, презентував на підсумковій прес-конференції в УНІАН представник дослідницького бюро Sociologist Віталій Юрасов.

За його словами, лише 8% опитаних вважають, що за останні п’ять років рівень дискримінації знизився, 36% - погіршився, 14% - значно виріс, 22% - дещо виріс.

Погоджуються з тим, що рівень дискримінації виріс за останні п’ять років: на заході країни - 27%, у центрі - 38%, на сході - 40%, на півдні - 39%.

Як сказав Юрасов, за останні п’ять років найбільше відчувають себе дискримінованими жінки та бідні люди, тоді як чоловіки та люди середнього статку почуваються відносно менше дискримінованими.

«Відчуття дискримінації найбільше відчуваються більшістю опитаних у сферах комунікацій з державними установами - це і дошкільна освіта, і охорона здоров’я, і працевлаштування», - повідомив Юрасов.

Понад 80% вважають, що в Україні існують групи людей, права яких є набагато ширшими, ніж їхні власні, а майже 40% відчувають тиск з боку держави.

Крім того, більшість опитаних - 76% - вважає, що потрібно допомагати переселенцям з Криму та Донбасу, а 20% вважає, що права переселенців мають обмежуватися.

«Тобто фактично ми маємо таку картину, що в країні переселенці сприймаються дуже позитивно, а дискримінаційні судження з приводу переселенців лунають публічно, маніфестуються меншістю», - сказав він.

84% респондентів вважають, що всі мусять бути готовими боротися за Україну.

Крім того, 90% опитаних вважають, що в Україні багаті люди стають багатшими, а бідні лише біднішають, 68% непокоїть загроза терактів.

За словами Юрасова, 23% респондентів вважають, що повернення військових після АТО є реальною загрозою суспільній безпеці.

Крім того, лише 11% вважають, що в Україні настав час легалізувати одностатеві шлюби.

Як зауважила голова інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Наталія Зубар, проект «Україна без дискримінації» тривав два роки. «Нашою метою було дослідити, що в людей в головах, коли їм кажуть слово «дискримінація» і як це співвідноситься з реальною картиною, з реальними дискримінаційними практиками», - сказала вона.

За словами Зубар, результати дослідження будуть розіслані органам влади.

Опитування проводилося Sociologist серед осіб віком старше 18 років впродовж січня-лютого 2016 року в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей. Опитано 1006 осіб. Похибка вибірка становить +/- 3,09%.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/66199