Київ. 21 червня. УНІАН. Експерти та фахівці  у сфері технічного регулювання закликали Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство інфраструктури і Національне агентство з акредитації забезпечити перехідний період, у рамках якого сертифікати УкрСЕПРО для реєстрації імпортованих до країни автотранспортних засобів, що діяли до набрання чинності з 10 лютого 2016 року закону про технічний регулюванні, будуть визнаватися державними органами.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН Максим Каленіков, помічник-консультант  народного депутата України Геннадія Кривошеї.

«Ми ще раз хочемо звернутися до Мінекономрозвитку, Мінінфраструктури, Національному агентства з акредитації. Просимо вас вирішити це питання, воно не є складним - ввести перехідний період (під час якого сертифікати УкрСЕПРО будуть діяти - УНІАН) і працювати, забувши про цю проблему», - сказав він.

За словами Каленикова, після набрання сили законом про технічне регулювання в Україні працює лише п'ять організацій, які проводять сертифікацію автотранспортних засобів, тоді як раніше в країні працювало понад 100 центрів сертифікації, при цьому вартість послуг сертифікації підвищилася у рази.

«Така ситуація провокує великі черги і створює простір для корупції», - підкреслив Каленіков.

Водночас представник Асоціації підприємств з сертифікації і оцінки відповідності Едуард Манко, також присутній на прес-конференції, зазначив, що норми закону про технічне регулювання, який набрав чинності, трактуються неправильно, оскільки скасування сертифікатів УкрСЕПРО не стосується колісних транспортних засобів.

«У законі про технічне регулювання прямо вказано, що дія цього закону не поширюється на оцінку відповідності колісних транспортних засобів», - сказав він.

Проте Манко підкреслив, що прийнятним варіантом вирішення проблеми є введення перехідного періоду, протягом якого буде визначено більшу кількість лабораторій і компаній, здатних проводити сертифікацію автотранспорту за новими стандартами.

Як повідомляв УНІАН, міжфракційне об'єднання Верховної Ради «Депутатський контроль» закликало Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувати рішення про продовження до кінця 2016 року дії сертифікатів УкрСЕПРО, які органи Міністерства внутрішніх справ відмовляються приймати при реєстрації автомобілів, що імпортуються, у зв'язку з набранням чинності з 10 лютого норми закону про технічне регулювання, який скасовує дію сертифікатів.

10 лютого набрав чинності прийнятий ще у 2012 році закон про технічне регулювання, який передбачає реформування системи державної сертифікації, в тому числі ввезених до країни транспортних засобів. Раніше для розмитнення та реєстрації автомобілів необхідно було отримати сертифікат технічної відповідності в українській системі сертифікації УкрСЕПРО. Такі сертифікати видавали акредитовані державні і приватні установи. Однак закон, що набрав чинності, передбачає передачу даних функцій від Міністерства економічного розвитку до Міністерства інфраструктури та скасування дії цих сертифікатів, що призвело до виникнення проблем з реєстрацією імпортованих авто на початку 2016 року.