Київ. 16 червня. УНІАН. Журналісти, які займаються розслідуваннями, вимагають передбачити у законодавстві чітке визначення поняття спеціальні технічні засоби (СТЗ), аби правоохоронці не могли притягнути їх до відповідальності за використання будь-яких гаджетів.

Про це журналіст, який займається розслідуваннями, Юрій Колесников заявив під час прес-конференції в УНІАН.

«Журналістів поки ніхто не займає. Тобто, ми можемо знімати політиків, бізнесменів із сумнівними історіями і вільно викладати цю інформацію. Але це поки що, бо законодавчо готово все для того, щоб у разі необхідності будь-який журналіст опинився на лаві підсудних за виконання своєї професійної діяльності. Для цього існують, зокрема, 359 стаття Кримінального кодексу, яка офіційно має карати людей за зберігання та використання спеціальних технічних засобів», - наголосив він.

Відео дня

Колесников зазначив, що на сьогодні чітко не визначено, що таке спеціальні технічні засоби.

«Річ у тім, що чітко не визначено, що таке СТЗ. Якщо ми візьмемо будь-який мобільний, у якому є відеокамера, то ми чітко маємо розуміти, що він складається з СТЗ. Тобто, якщо пристрій, окрім зв’язку, має додаткові функції, то фактично він є СТЗ. Це дуже велика проблема. Поки здається, що у нас є журналістське посвідчення, і буде нам спасіння. Не буде! Журналісти, які займаються розслідуваннями, вимагають, щоб було чітко визначено, що таке публічна особа і що таке СТЗ… Норма має бути чіткою і зрозумілою всім, а не окремим співробітникам спецслужби, які можуть трактувати її, як хочуть», - додав він.

Своєю чергою народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко зазначив, що на сьогодні ті законодавчі норми, які «штучно були введені в українське правове поле, абсолютно не відображають реальність і, зокрема, це стосується застосування так званих спецзасобів».

«Ці норми на сьогодні, дійсно, є загрозою для свободи слова в Україні… Рано чи пізно, ця бомба, котра закладена, – вибухне. Жертвою цієї норм може стати неугодний владі журналіст», - вважає він.

Водночас експерт Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай наголосив на тому, що право суспільства знати про корупційні дії завжди переважатиме право щось приховати.

«Якщо ми хочемо захищати право, маємо обирати інші методи і не боротись з пристроями. Так само тоді треба заборонити ножі, бо ними теоретично можна когось вбити. Таким чином ми можемо дійти до абсурду», - додав він.