Київ. 16 червня. УНІАН. Обмеження урядом спеціального режиму відшкодування податку на додану вартість для сільгоспвиробників у минулому році призвело до втрат аграріїв близько 20 млрд грн оборотних коштів і може призвести до втрат у цьому році близько 40 млрд грн.

Відповідні оцінки під час прес-конференції в УНІАН оприлюднив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

За його словами, уряд пішов фіскальним методом боротьби з «дірками» в економіці і вирішив збільшити фіскальний тиск на аграріїв

«Розпочалися зміни у системі оподаткування аграрної галузі, в першу чергу - зміни у спрощеній системі оподаткування у 2015 році ... Це призвело до того, що в минулому році у аграріїв вимили оборотного капіталу 20 млрд грн, у цьому році ми прогнозуємо 40 млрд грн», - сказав Скоцик.

Він зазначив, що втрата обігових коштів призвела до падіння виробництва аграріїв на 4,7% у минулому році і в першому кварталі цього року - на 1,7%.

«Якщо уряд не змінить свого підходу до системи управління економікою, ми очікуємо, що продукти харчування подорожчають вже восени цього року на 40-50%, а аграрна галузь орієнтовно втратить 100 тисяч робочих місць», - сказав він.

Він нагадав, що аграрії за останній рік 7 разів виходили на загальнонаціональні акції протесту з вимогами прийняти компромісне податкове законодавство. За його словами, компромісним є прийняття законопроекту №3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податків на додану вартість, у тому числі сільськогосподарських товаровиробників».

Тому аграрії вимагають винести на розгляд Верховної Ради зазначений законопроект, дати можливість аграріям внести пропозиції щодо змін до Податкового кодексу до 1 липня 2016 року, і щоб ці пропозиції були враховані і в Податковому кодексі, і в бюджеті нашої країни.

«Два дні тому пройшло засіданні президії Аграрної партії і керівників страйкового комітету ... Якщо вимоги не будуть виконані, ми будемо змушені на початку вересня виходити на загальнонаціональний страйк», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2015 року Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу, що представляють собою компроміс між пропозиціями уряду і парламенту щодо податкових змін, необхідних для виконання дохідної частини державного бюджету на 2016 рік. Відповідно до Податкового кодексу, операції із зерновими і технічними культурами обкладаються ПДВ у такій пропорції: 85% нарахованого податку - в бюджет, 15% - у розпорядженні підприємства на спеціальному рахунку; операції з продукцією тваринництва: 20% - до бюджету, 80% - на спецрахунок; решта операцій з сільськогосподарською продукцією: 50 на 50.

Аграрії неодноразово заявляли, що три рівня податку ускладнюють адміністрування, що може призвести до відмови частини підприємств від сплати ПДВ.