Київ. 14 червня. УНІАН. Профспілка працівників Національної академії наук (НАН) закликає Верховну Раду прийняти депутатський законопроект про збільшення витрат на науку з державного бюджету на 621,7 млн грн у 2016 році. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Профспілки працівників НАН Анатолій Широков.

«У нас вимога негайно прийняти даний законопроект», - сказав він.

Широков зазначив, що з цих 621,7 млн грн близько 483 млн грн підуть на фінансування діяльності Національної академії наук, з яких 453 млн грн підуть на фонд оплати праці співробітників установи.

Відео дня

«Ми розуміємо, що без політичної волі уряду ніхто не проголосує даний законопроект ... Також ми вимагаємо виконувати гарантії держави щодо забезпечення фінансування науки і наукової діяльності. Згідно з Прикінцевими положеннями Закону про науку, з 1 січня 2020 року обсяг такого фінансування має становити 1,7% ВВП», - зазначив він, додавши, що у минулому році цей показник становив 0,3% ВВП, а в цьому - 0,2% ВВП.

За словами Широкова, через недофінансування фонду оплати праці співробітникам НАН доводиться або йти в неоплачувану відпустку, або працювати неповний робочий тиждень.

Віце-президент академії Анатолій Загородній на прес-конференції повідомив, що наукові розробки співробітників дозволили продовжити роботу 6 енергоблоків «Енергоатому».

«Продовження експлуатації тільки одного енергоблоку дає економію 1,5 мільярда гривень на рік. Якщо взяти тільки це, то можна сказати, що академія відпрацювала гроші, які отримала протягом останніх років», - сказав він.

За його словами, також розроблена вченими технологія безстикового зварювання дозволила збільшити швидкість українських поїздів.

«У Верховній Раді відкрилася виставка досягнень Національної академії наук. Там представлені експонати від нових снарядів з покращеними властивостями до медичних розробок», - додав Загородній.

Вчені мають намір 15 червня провести акцію протесту з пікетуванням Кабінету міністрів для виконання їх вимог щодо збільшення фінансування наукової діяльності.

Як повідомляв УНІАН, українські вчені 19 квітня проводили акцію протесту під Кабінетом міністрів і Верховною Радою з вимогою виділити достатнє фінансування Національній академії наук України та галузевим академіям наук.

Загородній відзначав, що дослідження і розробки вчених можуть дати позитивний ефект для бюджету, який покриє витрати на утримання НАН. Зокрема, він зазначив, що більше третини посівних площ під пшеницю в Україні засівається сортами, виведеними в Академії наук.