Київ. 13 червня. УНІАН. Значна частина українців не готова платити до бюджету більше податків заради збільшення пенсій, для благоустрою або соціальної сфери.

Такі дані соціологічного опитування, проведеного Українським товариством економічних свобод і дослідницьким агентством IFAK, були озвучені генеральним директором українського офісу IFAK Сергієм Говорухою під час прес-конференції в УНІАН.

За його словами, опитування було проведено з 4 по 20 квітня 2016 року методом телефонного інтерв'ю, як респонденти виступили 1500 українця віком від 18 до 65 років.

Відео дня

«Зокрема, було поставлено запитання: якби гроші, які сплачуються у вигляді податків, вкладалися у збільшення пенсій, у сферу благоустрою і соціальну сферу ... Значна частина українців не готова жертвувати своїми доходами і йти на збільшення розміру того податку, який вони сплачують», - сказав Говоруха.

За його словами, 60% опитаних - проти збільшення оподаткування для підвищення пенсій і 53% - проти збільшення оподаткування для поліпшення благоустрою та збільшення соціальних виплат.

Крім того, респондентам поставили запитання, чи справедливі ставки оподаткування у цілому. За словами Говорухи, 66% населення вважають, що ставки податків несправедливі, 14% - не змогли відповісти і лише 20% вважають, що ставки справедливі.

Як зазначив присутній на прес-конференції голова Українського товариства економічних свобод Мар'ян Заблоцький, дослідження було ініційовано з метою виявити, чи знають українці, скільки податків вони платять.

«З'ясувалося, що ставки українці не знають, але вважають їх несправедливими», - сказав він.

«На жаль, дійсно податкове навантаження надмірно велике. Зараз податкове навантаження в Україні найбільше з часів існування Київської Русі », - сказав Заблоцький.

Як повідомляв УНІАН, план пріоритетних дій уряду на 2016 рік, схвалений у травні поточного року, передбачає податкову реформу, яка спрощує адміністрування податку на додану вартість, єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб, спрощення митних процедур для аграрного експорту, обмеження чисельності співробітників Державної фіскальної служби на рівні 41 тис. осіб.

Фото з прес-конференції:http://photo.unian.net/ukr/themes/66017