Київ. 10 червня. УНІАН. Запровадження в Україні нульової декларації для фізичних осіб і непрямих методів контролю за сплатою податків є дієвим механізмом для детінізації економіки.

Таку думку висловили експерти в ході круглого столу в УНІАН на тему «Тенденції міжнародного оподаткування: висновки для України».

Зокрема, старший партнер компанії «Соколовський і партнери», голова комітету з питань судової практики з податкових і митних спорів Асоціації податкових радників Тетяна Лісовець зазначила, що склалася цікава тенденція, коли ДФС виступила із законопроектом, який реально може вивести доходи в Україні з тіні.

Відео дня

За її словами, особливим позитивним моментом запропонованого механізму нульового декларування є невтручання податкових органів у цей процес, оскільки в них не буде повноважень з перевірки даних декларації.

«На мою думку, зараз ми маємо реальне бажання податкової і Верховної Ради, як законодавця, боротися з проблемою, яка стосується недекларування і несплати податків з доходів фізичних осіб», - сказала Лісовець.

За словами керівника департаменту адміністративного оскарження та судового супроводу Державної фіскальної служби України Дмитра Донця, в нашій країні податки сплачують лише 4 млн фізичних осіб з 16 млн працюючих громадян, у зв'язку з чим і було розроблено законопроект про нульову декларацію.

«Передбачено, що пройде разове декларування протягом четвертого кварталу 2016 року. Якщо буде прийнято відповідний закон, з 1 жовтня до 31 грудня 2016 року громадяни матимуть можливість подавати декларації», - пояснив він.

Чиновник зазначив, що подача декларації буде добровільною і не створить труднощів для більшості українців. Податок за ставкою 5% сплачуватиметься з тієї суми, яку особа визначить самостійно, при цьому ДФС не зможе перевіряти достовірність відомостей у декларації, а декларант звільняється від відповідальності за несплату податків у межах задекларованої бази та від обов'язку розкривати джерело походження задекларованих цінностей.

При цьому Донець зазначив, що після деклараційної кампанії будуть введені непрямі методи контролю за сплатою податків на підставі аналізу поточних витрат фізосіб.

У свою чергу, народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Андрій Журжій зазначив, що нульове декларування та непрямі методи контролю за сплатою податків запроваджуються, насамперед, не з метою наповнення казни, а для формування бази даних платників податків. Він нагадав, що за оцінками Мінекономрозвитку, понад 40% економіки України перебуває в тіні, і більшість роботодавців платять зарплати «в конвертах».

Журжій наголосив, що підтримує запровадження нульового декларування і контролю за витратами, але потрібно не поспішати і підійти до цього питання виважено. Зокрема, важливо, щоб запропонованим механізмом не змогли скористатися корупціонери для легалізації своїх незаконних доходів.

Крім того, як зазначив депутат, контроль за витратами не можна запроваджувати без інших перетворень у податковій сфері. «Концепція нульового декларування та легалізації доходів, на мою думку, повинні розглядатися паралельно з трьома ініціативами – податки на заробітну плату, контрольовані іноземні компанії та зниження ставки податку на прибуток», - сказав він, пояснюючи, що потрібно знизити податкове навантаження на бізнес і громадян, яке й стимулює ухилення від сплати податків.

Також Журжій зазначив, що дебати щодо законопроекту у профільному парламентському комітеті ще тривають, і закликав експертів надати свої зауваження та пропозиції.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 18 квітня затвердив концепцію деофшоризації і закликав Державну фіскальну службу, Міністерство фінансів, Адміністрацію президента і Верховну Раду вжити заходів для припинення практики використання офшорних компаній для мінімізації сплати податків всередині держави.

Державна фіскальна служба вважає першочерговим кроком впровадження в Україні плану дій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо протидії розмивання бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, проведення нульового декларування.

Нульове декларування передбачає звільнення задекларованого майна від оподаткування або забезпечення сплати податків за зниженими ставками, при цьому суб'єкти декларування не притягуються до відповідальності щодо задекларованого майна.