Київ. 10 червня. УНІАН. Робоча група, створена за ініціативою президента України Петра Порошенка, щодо підготовки законодавства про деофшоризацію завершить свою роботу наступного тижня.

Про це під час круглого столу «Тенденції міжнародного оподаткування: висновки для України» в УНІАН повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Відповідно до указу президента України створена робоча група з підготовки законодавства про деофшоризацію. Сьогодні ми майже завершили напрацювання пакета законопроектів», - сказала вона.

Відео дня

Голова комітету відзначила, що головне завдання робочої групи - це напрацювання кваліфікованих законопроектів, які враховують досвід розвинених країн у цій сфері.

«Запропоновані нами законопроекти найближчим часом будуть представлені громадськості й можуть бути ухвалені парламентом. І не порушуючи принцип стабільності податкового законодавства, ці закони можуть набути чинності», - сказала Южаніна.

«Ми із завданням впоралися. На великому розширеному засіданні за участю експертів і учасників ринку я б хотіла ще раз обговорити остаточну редакцію всіх законопроектів і потім вже зареєструвати їх у Верховній Раді », - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 18 квітня затвердив концепцію деофшоризації і закликав Державну фіскальну службу, Міністерство фінансів, Адміністрації президента і Верховну Раду вжити заходів для припинення практики використання офшорних компаній для мінімізації сплати податків всередині держави.

На початку квітня у світі вибухнув «офшорний скандал» через обнародування результатів фінансових розслідувань «Центру з дослідження корупції та організованої злочинності» (OCCRP), фігурантами яких стали провідні політики та публічні люди в багатьох країнах, включаючи Україну.

У публікаціях, що грунтуються на документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, йдеться про створення офшорних компаній багатими і впливовими людьми в усьому світі, які приховували свої доходи.

Згідно з матеріалами, одним із фігурантів розслідувань став також президент України. За інформацією журналістів, він заснував три офшорні компанії з управління активами, включаючи кондитерську корпорацію Roshen, але не вніс відомості про це в свої майнові декларації. Водночас, Порошенко і його радники запевняють, що офшори не створювалися з метою ухилення від сплати податків чи будь-яких інших зобов'язань.