Київ. 9 червня. УНІАН. Розкриття інформації про фінансування фармацевтичними компаніями лікарів, постачальників та інших учасників фармринку дозволить запобігти можливості зловживань при призначенні рецептурних препаратів пацієнтам.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив виконавчий директор асоціації міжнародних фармкомпаній «АПРАД», що працюють в Україні, Володимир Редько.

«Пацієнти будуть впевнені, що немає заангажованості лікарів з боку фармацевтичного бізнесу при виписуванні рецептурних ліків, оскільки буде розкрито інформацію про те, від кого лікарі отримують гроші», - сказав Редько.

Відео дня

Учасники асоціації «АПРАД» вирішили на регулярній основі розкривати інформацію про фінансову або матеріальну підтримку учасників фармринку України, які можуть призначати, рекомендувати, купувати, постачати або застосовувати рецептурні лікарські засоби. Йдеться про медичні заклади, відповідні асоціації, медичні навчальні заклади. Також це стосується фінансової або нематеріальної допомоги лікарям, в тому числі стоматологам, працівникам регуляторних органів та інших. Під нематеріальним стимулюванням мається на увазі оплата відряджень, навчання, участі та проведення конференцій тощо.

Подібні ініціативи сьогодні впроваджуються у багатьох країнах Євросоюзу і спрямовані на збільшення прозорості у сфері розробки і дослідження, просування та продажу рецептурних ліків. Однак, на відміну від інших країн, де за відмову розкрити інформацію на компанії накладаються великі штрафи, в Україні ця ініціатива носить добровільний характер.

Компанії, які приєдналися до ініціативи, вже до кінця червня розкриють інформацію про суми, які були перераховані за рік учасникам фармринку. При цьому лише близько 50% одержувачів такої допомоги дозволили розкрити персональну інформацію і отримані суми за кожним напрямком допомоги. Для інших інформація буде розкрита на загальних підставах у вигляді загальної суми, виділеної з боку фармкомпанії, і кількості одержувачів.

«На жаль, до цієї ініціативи приєдналися не всі фармкомпанії, але це перший крок, і ми сподіваємося, що з часом це буде обов'язковим для більшості гравців фармринку», - сказав Редько. Також він зазначив, що є сенс винести дану ініціативу на більш високий рівень - постанову уряду або закон, щоб зобов'язати всіх гравців ринку бути більш прозорими.

Народний депутат Ольга Богомолець під час прес-конференції повідомила, що підтримує цю ініціативу. «Я вважаю, що абсолютно правильна ініціатива, щоб кожна фармакологічна компанія і кожний лікар декларували виділення і отримання такої допомоги. При цьому все одно, у формі подарунка, рецептурних бланків, зразків ліків або поїздки на конференцію», - сказала Богомолець.

Депутат зазначила, що її комітет розгляне можливість закріплення ініціативи у нормативних актах уряду або на рівні закону. «Міністерство охорони здоров'я підготує на базі вашої ініціативи свої пропозиції для Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, і ми, зі свого боку, готові розглянути питання про те, як нам досягти цієї прозорості, якщо будуть необхідні законодавчі зміни. Але, за моєю інформацією, наприклад, з досвіду Туреччини, це вирішується на рівні постанови уряду», - сказала Богомолець. Водночас вона зазначила, що необхідно розкривати інформацію про підтримку з боку фармацевтичних компаній також і асоціацій пацієнтів.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 31 травня ухвалила закон, який скорочує терміни прийняття Міністерством охорони здоров'я рішення з реєстрації лікарського засобу до 10 робочих днів замість раніше встановленого місячного терміну. Також державна реєстрація лікарського засобу, що містить діючу речовину, яка вже зареєстрована компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарії, Австралії, Канади або країни Європейського Союзу, здійснюватиметься за спрощеною процедурою.