Київ. 8 червня. УНІАН. На лізинговому ринку України активізувалася діяльність компаній, які зловживають довірою клієнтів, і під приводом надання послуг з фінансового лізингу створюють на ринку ситуацію, коли клієнти втрачають кошти і не отримують техніку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила директор асоціації лізингу України Марина Масич.

«З'явився цілий ряд компаній, які видають себе за лізингові, які зареєструвалися у Нацкомфінпослуг та з формальної точки зору виконують закон, але вони не здійснюють функцій лізингу», - сказала Масич.

За її словами, ці псевдолізингові компанії збирають з клієнтів платежі в розмірі 20-50% від вартості придбаної техніки, які спочатку називають авансами за куплену техніку, але потім виявляється, що клієнти виплатили адміністративний внесок або плату за консультаційні послуги.

«Цей платіж і є шахрайським елементом, після якого всі відносини з лізингодавцем втрачають сенс. Тому що коли людина з'ясовує, що заплатила не частину тіла майбутнього предмета лізингу, а послуги за оформлення договору, вона потрапляє в ситуацію, коли їй треба виплачувати або весь кредит, або виходити з цих правовідносин, але тут теж багато проблем. Коли клієнт розриває договір, він не отримує права відшкодування», - сказала вона.

При цьому, за її словами, суди залишаються на боці так званих лізингодавців, тому що договір був підписаний добровільно.

Як пояснив директор лізингової компанії «Еска капітал» Антон Дядюра, клієнти залучаються різного роду акційними пропозиціями, розміщеними на інтернет-ресурсах.

«Цей безплатний сир рекламується в інтернеті, клієнт звертається до них і ведеться на низькі ціни... Якщо товар в оголошенні дешевший на тисячі гривень, ніж офіційний прайс виробника, то варто задуматися: щось з цією технікою не так», - зазначив він.

Він відзначив, що, крім того, в договорах таких псевдолізингових компаній не вказуються конкретно строки поставки товарів або вказуються терміни рік і більше.

Дядюра порадив клієнтам, вибираючи лізингову компанію, оцінювати, в першу чергу, її репутацію.

«Лізингова компанія відбирає клієнтів, оцінюючи ризики. У будь-якої компанії є процедура кредитної перевірки. Лізингова компанія вимагатиме від клієнтів певний пакет документів для надання кредиту», - сказав він.

Дядюра відзначив, що сума адміністративного платежу становить 2-3% від вартості техніки залежно від лізингової компанії

«Якщо вартість адміністративного платежу 20-30%, то це імітатори лізингової компанії», - сказав він.

Довідка УНІАН. Лізинг - це вид фінансової діяльності, що регулюється Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Лізинг являє собою довготермінову оренду машин, обладнання, транспортних засобів, виробничих споруд та іншого з можливістю їх подальшого викупу за залишковою вартістю.

Фото круглого столу в УНІАН: http://photo.unian.net/ukr/themes/65909