Київ. 8 червня. УНІАН. У представництві неурядової міжнародної організації Transparency International в Україні наголошують, що без запровадження Спеціалізованого антикорупційного суду справи, підслідні Національному антикорупційному бюро, можуть розвалюватися у звичайних судах.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

“Ми маємо кілька дуже чітких завдань. Перше - це максимально швидко створити антикорупційний суд, який забезпечить від розвалу справ, які ведуть зараз детективи Національного антикорупційного бюро і які супроводжує Спеціальна антикорупційна прокуратура. Ми маємо запровадити ефективну верифікацію бенефіціарних власників, тому що наявність когось із Кіпру як власника української компанії нас не задовольняє. Нам потрібно розуміти, у чиїх інтересах діє ця людина, і механізми, на міжнародному рівні, такої верифікації є”, - заявив Юрчишин.

Також він наголосив на необхідності активізації справи екс-президента Віктора Януковича, щоб “цей кейс став символом подоланої корупції, символом корупції, яка зупинена”.

У свою чергу голова правління ТІ Україна Андрій Марусов звернув увагу на те, що ще в січні НАБУ затримало на хабарі суддю Дзержинського районного суду Харкова Сергія Лазюка. “Зараз уже червень, і суди дотепер не можуть визначити, а який саме суд має розглядати справу Лазюка. Це якраз аргумент на користь того, що у нас має бути Спеціалізований антикорупційний суд”, - сказав Марусов.

Також він повідомив про дослідження, яке провело Transparency International в Україні і яке стосувалося суддівського автопарку. За результатами дослідження, найбільш заможними суддями за володінням дорогими машинами в Україні виявились судді Київського окружного апеляційного суду. Вартість деяких автомобілів сягає 100 тис. доларів.

“Одночасно вони у своїх деклараціях вказують, що вони там голі, як церковні миші, у них нічого немає, там якась зарплата і все, більше нічого, крім цих заможних, дуже коштовних автомашин. Повертаючись до порядку денного, про який ми також говорили і президенту, й іншим можновладцям, і міністру юстиції сьогодні, про те, що ми дуже всі чекаємо запровадження цієї бази електронних майнових декларацій…”, - сказав Марусов.

Він наголосив, що одночасно із запровадженням та відкриттям цієї бази даних настане адміністративна і кримінальна відповідальність в разі, якщо чиновник надає недостовірну інформацію про свої доходи, а насправді, для прикладу, має дорогі автомобілі.

“Лише після того, як запрацює цей вже давно вистражданий закон і буде запроваджена ця база даних, буде вже конкретне покарання, бо зараз цього покарання немає, за брехню в цих деклараціях”, - заявив Марусов.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/65899