Київ. 7 червня. УНІАН. Експерти міжнародного фонду "Скорочення ризиків" і  юридичної компанії "Імперетив плюс" на прес-конференції в УНІАН представили результати дослідження Greenpeace та  Інституту громадського здоров'я ім. Марзєєва НАМНУ відносно  екологічної  ситуації в Київській області. Зокрема, щодо  проблеми забруднення навколишнього середовища в околицях полігону твердих побутових відходів біля села Крюківщина в Києво-Святошинському районі.

«За останніх років 5 існування цього звалища Держекоінспекція провела 6 перевірок і нічого не виявила. Приходять фахівці Міністерства охорони здоров'я і кажуть, що там критична ситуація», - сказав правозахисник Сергій Єленін.

Він зазначив, що Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України надав дослідження, згідно з яким біля звалища зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин. Зокрема, у ґрунтових і поверхневих водах вміст нікелю, кадмію та ртуті перевищує ГДК у кілька разів.

Єленін додав, що з даними результатами він звертатиметься до правоохоронних органів з позовами стосовно посадовцях, які не мали допустити такі порушення.

Присутній на прес-конференції директор інституту «Зеленої економіки» В'ячеслав Потапенко повідомив, що викиди найбільшої енергогенеруючою компанією Київської області - Трипільської ТЕС дрібних частинок, які містять кадмій, цинк, стронцій, можуть переноситися на відстань до 12 кілометрів, після чого осідають у ґрунті і накопичуються.

«Потім люди споживають овочі з цього ґрунту, вважаючи, що вони споживають екологічно чисту продукцію», - сказав він. За його словами, у нашій країні застаріла система екологічного моніторингу через старе обладнання і несистемність проведення досліджень.

Голова громадської організації «Сучасний світ молоді» Владислав Шелоков запропонував створити міжвідомчу урядову структуру за участю громадськості для контролю за екологічною ситуацією як в Київській області, так і в Україні у цілому.

«Ми маємо створити координаційну платформу, яка працюватиме з Міністерством екології, Міністерством енергетики, Міністерством освіти, Міністерством охорони здоров'я, Міністерством фінансів та Міністерством економічного розвитку, для захисту прав громадян в екологічній сфері», - зазначив Шелоков.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство екології та природних ресурсів у березні висловило намір удосконалити процедуру поводження з відходами у країні, запровадивши механізм дотримання ієрархії під час переробки відходів і принцип розширеної відповідальності виробника шкідливої для довкілля продукції.

Також раніше українські експерти неодноразово відзначали, що нашій країні необхідно розпочати розробку стратегії із заміни потужностей теплоелектростанцій, більшість яких відпрацювали свій ресурс і викидають велику кількість шкідливих речовин в атмосферу, об'єктами відновлюваної енергетики, що знизить негативний вплив ТЕС на екологію і здоров'я людей.

Фото з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/65874