Київ. 7 червня. УНІАН. Українські підприємці закликають керівництво країни звернути увагу на роботу Державної фіскальної служби, проаналізувати ефективність роботи відомства, ухвалити кадрові рішення стосовно керівництва ДФС, а також прискорити ліквідацію податкової міліції. Про це заявили представники ділових кіл на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, на думку голови Спілки "Гідність" Дмитра Карпа, ситуація в країні в частині розвитку відносини держави і платників податків залишається вкрай складною й ризикує обернутися всеукраїнським страйком бізнесу.

«Ми спостерігаємо те, що бізнес душать. Податкова міліція стала узаконеним рекетом. Ми котимося в прірву», - впевнений Карп.

Він підкреслив, що сьогодні ніхто не хоче інвестувати в Україну не через високі податки, а тому, що безпека бізнесу в частині відносин платників податків і держави «в жалюгідному стані». «Інвестори шукають інші майданчики для своїх бізнес-проектів, - сказав Карп. - І тому ми пропонуємо й навіть вимагаємо від президента, прем'єр-міністра звільнити керівництво ДФС, і далі ми готові запропонувати низку конструктивних кроків».

Такими кроками Карп назвав низку законопроектів, які стосуються підтримки безпеки ведення бізнесу в Україні. Документи, за словами Карпа, вже зареєстровані в парламенті. Йдеться, зокрема, про законопроект про фінансову інспекцію.

«Законопроект розроблено колективом народних депутатів (членів комітету з митної та податкової політики - УНІАН), але поки, мабуть, немає політичної волі приймати цей законопроект, - сказав Карп. - Але крім цього, є ціла низка інших законопроектів, які стосуються і адміністративних оскаржень рішень (фіскальних органів - УНІАН) у судах, і створення Єдиних реєстрів платників та інших аспектів».

Віце-президент УСПП Юлія Дроговоз, яка також брала участь у прес-конференції, наголосила, що питання, які піднімаються сьогодні, піднімалися й рік тому, коли уряд Арсенія Яценюка ініціював службове розслідування проти колишнього керівництва ДФС на чолі з Ігорем Білоусом.

«Питання, які ми ставимо, аналогічні тим, що ми мали рік тому. Нічого не змінилося», - сказала Дроговоз, підкресливши, що її точку зору підтверджують акти Рахункової палати про роботу ДФС за 9 місяців 2015 року. «Ми вимагаємо проведення службового розслідування (на підставі актів Рахункової палати - УНІАН)», - сказала Дроговоз.

Представники бізнесу наголосили, що свої погляди вони оформили у спеціальних листах на ім'я президента, прем'єр-міністра, голів представництва ЄС та посольства США. «Хочу звернутися також до самого бізнесу. На жаль, бізнес звик платити (хабарі - УНІАН) і лише деякі готові підняти голову. Ми хотіли б звернутися до них (представників бізнесу - УНІАН), щоб вони почали активніше захищати себе. Якщо до 20 червня цього року - УНІАН) не почнуться якісь яскраві маркери для нас (у частині ефективності роботи ДФС - УНІАН), то приблизно на 25-27 червня ми будемо оголошувати національний страйк. Ми підемо до гаранта Конституції», - сказав Карп.

Раніше міністр фінансів України Олександр Данилюк, який курирує роботу ДФС, зазначав, що поки не розглядає питання про звільнення голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Водночас, він сказав, що до кінця червня сформулює основні цілі, які буде поставлено перед Насіровим. І якщо цих цілей не буде досягнуто, то тоді міністр ставитиме питання про відповідність Насірова своїй посаді.

Міністерство фінансів України називає реформу Державної фіскальної служби, яка об'єднує податкову та митну служби, своїм пріоритетом і обіцяє вже в найближчі місяці оприлюднити результати низки антикорупційних кроків, зроблених у рамках боротьби з корупцією в органах влади.