Київ. 6 червня. УНІАН. У Києві цього тижня відбудеться п'ятий міжнародний ЛГБТ-форум «КиївПрайд-2016» та Марш рівності.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила директор міжнародного ЛГБ-форуму «КиївПрайд -2016» Анна Шаригіна.

Вона зазначила, що «КиївПрайд» - це міжнародний форум геїв, лесбійок, бісексуальних та трансгендерних, транссексуальних людей.

Відео дня

«Цьогоріч ми говоримо про те, що «КиївПрайд» - також майданчик та можливість для того, щоб українське суспільство, активісти з різних сфер могли зустрітися з ЛГБТ-активістами та іншими активістками, аби поговорити і з’ясувати всі запитання, які є одне до одного», - сказала Шаригіна.

Директор форуму зауважила, що розроблено широку програму прайд-тижня, де передбачено різні заходи. Так, 7 червня відбудеться офіційне відкриття форуму, де, зокрема, відбудеться семінар-дискусія для журналістів про те, як висвітлювати події, пов’язані з життям ЛГБТ-людей. Також на форумі обговорюватиметься проблематика активності загалом, питання безпеки активістів, а також те, як ЛГБТ-спільнота може зробити свій внесок у розвиток українського суспільства.

Так, планується провести понад 15 заходів, зокрема, круглі столи, дискусії, кінопокази, тренінги та виставки.

«12-го числа прайд-тиждень закінчиться Маршем рівності», - сказала Шаригіна.

Своєю чергою, координатор Департаменту Маршу Руслана Панухник заявила, що Марш рівності є мирною демонстрацією і має на меті порушити питання реалізації прав людини, зокрема, права на мирні зібрання, недискримінацію серед ЛГБТ-людей.

«Цього року провідною темою «КиївПрайду» і Маршу рівності є право на безпеку, яка потрібна будь-кому, кожному з нас в країні, яка знаходиться у стані військового конфлікту, безпеку для меншин і груп, які відчувають на собі подвійну дискримінацію через те, що вони належать до певної меншини чи етнічності», - сказала вона.

Панухник додала, що гаслом «КиївПрайду» і Маршу рівності є «Безпека людини – розвиток країни», адже «лише та країна і суспільство можуть вважатися розвинутими і безпечним, коли у безпеці буде почуватися людина з найбільш пригнічених груп, людина з меншин, які не почуваються у безпеці зараз».

Вона також зазначила, що 8 червня буде повідомлено про місце та час проведення Маршу рівності, який буде відкритим заходом.

Водночас голова ради ГО «Підмога.інфо» Олексій Краснощоков наголосив, що їхня організація підтримує «КиївПрайд-2016».

«Права людини мають виконуватися для кожної людини, для кожної групи людей. Це і люди з інвалідністю, і якісь національні групи, які в нас теж дискримінуються, і ЛГБТ- спільнота, звісно», - сказав він і додав, що такий рух необхідно підтримати.

Крім того, начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Києві Ігор Бойко повідомив, що поліцією спільно з організаторами Маршу та Київміськдержадміністрацією було проведено низку інструктивних нарад, де буде домовлено про місце та час проведення мирної ходи.

«Головне управління Національної поліції готове і забезпечить належним чином громадську безпеку та порядок під час мирної ходи», - запевнив він.

Крім того, Бойко підкреслив, що безпеку на Марші забезпечуватимуть близько 6,5 тисяч правоохоронців.

Відповідаючи на запитання щодо того, що сьогодні у інтернеті була розміщено заяву нібито від імені правоохоронців, які відмовляються захищати Марш рівності, Бойко наголосив, що ця інформація не відповідає дійсності.

«Ніяких дій Національною поліцією не вчиняється. Ми готові і належним чином забезпечимо безпеку і правопорядок під час проведення акції», - сказав він.