Київ. 2 червня. УНІАН. Сьогодні відбувається інтернет-голосування за новий склад Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН головний розробник системи голосування, голова ГО «Електронна демократія» Володимир Фльонц, голосування за кандидатів розпочалось о 9.00 і триватиме до 21.00.

«Взяти участь у цьому голосуванні може будь-який громадянин, який проживає на території України. Проголосувати можна до 15 кандидатів, і до Ради громадського контролю увійдуть ті кандидати, які наберуть найбільшу кількість голосів. Це унікальна подія для України, бо на сьогодні це єдине інтернет-голосування, яке визнається і проводиться офіційно… На жаль, за рік більше жоден орган центральної влади не пішов на такі кроки і ніхто не проводив інтернет-голосування. Жодна рада громадського контролю не обирається так на відкритому голосуванні». – сказав він.

Відео дня

За словами Фльонца, така система голосування була розроблена волонтерами.

«Вона є абсолютно відкритою і використовує відкритий протокол підрахунку голосів. Будь-хто, хто проголосував, може побачити свій голос, побачити, як він записаний, і переконатись, що він був», - сказав він.

Як зазначив Фльонц, уже проголосували близько тисячі осіб. «Це гарна активність. Я сподіваюсь, що до вечора проголосують ще тисячі людей, як це було минулого року», - сказав він.

У свою чергу, голова першої Ради громадського контролю та «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін закликав усіх долучитись до голосування.

«Ми спеціально наполягали на обранні Ради громадського контролю в НАБУ у форматі відкритого інтернет-голосування. Ключовим був елемент довіри до рішень цієї влади. Довіра досягається тим, що люди розуміють, хто обирає цю раду. В голосуванні минулого року взяли участь 16 тис. людей. Це безпрецедентно для обрання будь-якої громадської ради», - сказав він.

Прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра нагадала, що Рада громадського контролю обирається на один рік і до її складу входять 15 осіб.

«Ми працюємо за принципами прозорості та відкритості. Саме через це максимальне залучення громадськості до процесів, у тому числі до набору кадрів, є дуже важливим. Рада громадського контролю обирається на один рік, складається з 15 членів. Цього року до НАБУ надійшло понад 50 пакетів документів від громадських організацій. До участі в конкурсі допущено 29 представників громадських організацій. Серед них, я сподіваюсь, ми можемо знайти наших партнерів на шляху боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади, у розбудові Антикорупційного бюро та взаємодії з громадянським суспільством, довіру й увагу якого до діяльності нашого бюро ми цінуємо», - наголосила вона.

Оліфіра повідомила, що результати голосування будуть оприлюднені на сайті НАБУ 6 червня.