Київ. 1 червня. УНІАН. Спроби незаконного захоплення набережної у Затоці не тільки можуть мати серйозні наслідки для економіки регіону, а й загрожують втратою інтересу до України з боку західних інвесторів.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив естонський інвестор Марсель Віхман, коментуючи ситуацію з вимаганням та погрозами з боку місцевої влади курортного селища Затока стосовно його представників.

«Протягом останнього року люди, які представляють мої інтереси в Україні, отримували погрози від влади Затоки. Ми вміємо відстоювати свої інтереси в судах, але ми не можемо протистояти криміналітету", - зазначив він.

Віхман також заявив, що у зв'язку з невизначеністю ситуації не може сказати, чи буде реалізовувати свої плани з будівництва набережної і інших проектів у курортному селищі.

«Поки не ясно. Ми планували в цьому році побудувати не один кілометр набережній, але зараз вже липень і будувати пізно. Що буде далі, що і скільки будувати, і будувати взагалі, буде вирішено до кінця року. Все залежатиме від політичної ситуації, розвитку подій на місці. Але, якщо все завершиться благополучно, - будемо продовжувати працювати», - сказав він.

Також інвестор подякував голові Національної поліції України за успішну операцію з нейтралізації кілерів, які хотіли вбити адвоката Олександра Погорілого, який представляє його інтереси в Україні.

«Це блискуче зробила Національна поліція на чолі з Хатією Деканоідзе. Для нас як інвесторів - це важливий сигнал: українські правоохоронці можуть і готові захищати бізнес», - підкреслив Віхман.

У свою чергу, директор адвокатського об'єднання «Привилегия» («Привілей») Олександр Погорілий зазначив, що в Затоці діє фактично організоване злочинне угруповання з місцевого керівництва, яке не лише грабує інвесторів, а й обкрадає місцеву громаду.

«Мета місцевого ОЗУ - захопити владу в Затоці, захопити ресурси, які належать виключно територіальній громаді, зокрема, землю й інше майно. Я хочу підкреслити, що вони крадуть не у європейського інвестора - вони крадуть у громади, місцевого бізнесу, держави Україна. І замість того, щоб займатися супроводом інвестицій, "Привілей" змушений був спрямувати зусилля на припинення та документування злочинних дій. У хід ідуть погрози, шантаж, підпали і навіть замовні вбивства. Зокрема, жертвою мав стати я», - сказав адвокат.

Погорілий додав, що місцеве ОЗУ давно «поклало око» на набережну Затоки.

«Але в селище прийшли європейські інвестиції в особі естонського інвестора Марселя Віхмана, який почав реалізацію масштабного проекту з розвитку туристичної інфраструктури та висловив готовність вкласти в нашу країну більше мільярда гривень. «Привілей» зайнявся юридичним супроводом проекту», - пояснив він і додав, що «саме тому основну війну, люди секретаря селищної ради В'ячеслава Бокія розгорнули проти Віхмана».

Також, за його словами, «кришують» ОЗУ в Затоці одеські регіонали.

Представник естонського інвестора Тонно Вахк підтвердив інформацію про спроби шантажу, а також розповів про зникнення документів на будівництво набережної.

«На початку цього року один з помічників мера надіслав мені у Фейсбук повідомлення, що, якщо ми не будемо ділитися з ними, то ми не будемо працювати взагалі. Для мене це був шок - ми інвестуємо в селище, створюємо робочі місця, платимо податки, залучаємо туристів, які залишають гроші у Затоці», - обурився він.

У свою чергу, перший секретар з економічних питань Посольства Естонії в Україні Роман Винарчук заявив, що посольство уважно стежить за розвитком ситуації і сподівається, що влада України захистить законні інтереси іноземних інвесторів, і в даному конкретному випадку, і взагалі.

«Ми уважно відстежуємо, як почувається бізнес, тому що є свого роду провідниками наших інвесторів в Україні. І коли до нас звертаються за консультацією, чи варто інвестувати в той чи інший регіон або в ту чи іншу сферу, для нас насамперед важливим є питання: наскільки будуть захищені інвестиції? Бюрократія і корупція часто ставали причиною, коли ми змушені були рекомендувати нашим бізнесменам обирати країну з більш сприятливими інвестиційними умовами. Після Революції Гідності ми чекали швидких і результативних реформ, і ситуація в Затоці для нас знакова. Від неї залежатиме, чи будемо ми рекомендувати естонському бізнесу інвестувати в Україну», - зазначив Винарчук.

Як повідомляв УНІАН, 16 травня вночі в Одесі поліція затримала членів злочинного угруповання, яке займалося викраденням людей, шантажем і вбивствами. За словами керівника Нацполіції України Хатії Деканоідзе, за допомогою до правоохоронців звернувся адвокат, який займає активну позицію у розкритті злочинних схем у сфері розподілу земельних ділянок у курортних районах Одеської області. Заявник повідомив, що отримав на свою адресу погрози у зв'язку з його діяльністю - реалізацією інвестпроекту з будівництва набережної в Затоці.

У зв'язку з цим, керівник поліції зазначила, що протягом кількох місяців правоохоронці документували факт підготовки зловмисників до скоєння замовного вбивства. Для затримання організаторів і посередників замаху кілька днів тому правоохоронцям довелося інсценувати вбивство адвоката-заявника.