Київ. 31 травня. УНІАН. Глава природоохоронного проекту «Збереження карпатських пралісів» Ольга Яремчук закликає парламентаріїв прийняти депутатський законопроект про захист карпатських пралісів, бо їхня кількість постійно зменшується, а відновлення неможливе.

Про це вона повідомила на прес-конференції в УНІАН.

«Ми бачимо дієвий метод, який може спрацювати – це прийняття законопроекту, його потрібно прийняти якомога швидше, з кожним місяцем пралісів стає менше. Дуже важливо, щоб депутатський корпус спрацював і підтримав нас», - сказала Яремчук.

Відео дня

Вона також зазначила, що праліси – це основа екологічної стабільності регіону.

«На відміну від штучно створених лісів, вони неймовірно стійкі, здатні до самовідновлення та існування століттями доти, поки не втручається людина», - повідомила Яремчук.

Присутній на прес-конференції спеціаліст з питань лісів Всесвітнього фонду природи (WWF) Роман Волосянчук повідомив, що на даний момент близько 35 тис. га карпатських пралісів не охороняються законом.

«Цей законопроект передбачає необхідність збереження пралісів. Більше таких ділянок в Україні немає», - сказав він.

Волосянчук також зазначив, що відповідно до діючих санітарних правил у лісах України, лісгоспи повинні вичищати лісу від повалених дерев, що порушує природний цикл екосистеми і призводить до зникнення ділянки пралісу.

Довідка УНІАН. Праліси– це давній ліс, який не був змінений під впливом людини. Праліси формувалися в режимі повної недоторканності з боку людини. В Європі праліси становлять 0,02% від усіх лісів в Україні – 0,24 % від усіх лісів.

Законопроект про захист карпатських пралісів спрямований на виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 07.04.2004 року, і Протоколу про стійке управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 16.10.2012 року.