Київ. 31 травня. УНІАН. За 1,5 роки чинності закону про очищення влади станом на 15 травня було люстровано 925 осіб з усієї Україні.

Про це сьогодні під час круглого столу в УНІАН на тему: «2 роки люстрації: результати моніторингу та подальші перспективи» заявив Артем Амельченко - керівник проекту «Моніторинг впровадження законодавства щодо очищення влади», який реалізує Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут Республіка».

«Згідно з даними Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовується положення закону «Про очищення влади», що формується та ведеться Міністерством юстиції, станом на 15 травня, люстровано 925 осіб», - повідомив він.

За словами Амельченка, найбільша кількість люстрованих - у Державній фіскальній службі, прокуратурі та поліції.

«Відповідно до реєстру, серед органів державної влади лідерами за кількістю люстрованих є Державна фіскальна служба України – 259, прокуратура – 207 та Національна поліція – 192 особи. Решта органів державної влади мають показники менше 100 осіб», - повідомив він.

Амельченко також озвучив дані щодо підстав потрапляння чиновників під дію закону про люстрацію.

«Найбільша кількість люстрованих підпали під так звану автоматичну люстрацію. Тобто, вони перебували на певних посадах під час режиму Януковича – це 578 осіб, 116 – за вчинення незаконних дій стосовно учасників Євромайдану, 111 осіб - під «майнову люстрацію»», - сказав він.

Лідерами за кількістю осіб, які підпали під закон про очищення влади, є Київ та Київська область – 123, у Донецькій області таких осіб, відповідно до даних моніторингу, налічується 74, в Одеській - 49. Найменша кількість люстрованих - у Волинській та Тернопільській областях – по 7 осіб.

Також «Інститут Республіка» у період з січня по квітень 2016 року провів моніторинг офіційних веб-сайтів органів влади щодо розміщення на них інформації, передбаченої люстраційним законодавством.

Зокрема, як повідомив юрист «Інституту Республіка» Микола Яцков, було перевірено 640 веб-сайтів судів загальної юрисдикції (за винятком сайтів судів Донецької та Луганської областей, а також Криму).

«Ми виявили, що на момент перевірки із 6 тис. 761 судді були відсутні дані про результати перевірки стосовно 2 тис. 675, що складає 39,5%», - повідомив він.

За результатами моніторингу, з метою усунення порушень було направлено 27 запитів до судів загальної юрисдикції.

Крім того, експерти об’єднання перевірили всі структурні та територіальні підрозділи Державної фіскальної служби. Загалом було опрацьовано інформацію щодо всіх 53 тис. 005 співробітників, зазначених на веб-сайті та субсайтах ДФС. Моніторинг показав, що стосовно 25 тис. 756 співробітників інформація, передбачена люстраційним законодавством, була оприлюднена частково, а інформація про 24 співробітників підрозділів ДФС взагалі не розміщена.

Також моніторинг продемонстрував, що з 8 тис. 456 співробітників місцевих держадміністрацій стосовно 3 тис. 912 вказана часткова інформація, що передбачена люстраційним законодавством.

На сайтах СБУ та РНБО взагалі не обнародувана інформація, передбачена законом про очищення влади.

Як повідомляв УНІАН, за даними голови Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяни Козаченко, за півтора роки під дію закону про люстрацію потрапило лише 940 державних службовців з 5 тисяч.

Довідка УНІАН. Закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він, зокрема, застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і тих державних чиновників, які обіймали посаду у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням. Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади впродовж найближчих 10 років.