Київ. 30 травня. УНІАН. Громадські активісти закликають Верховну Раду України будь-яким способом прийняти ветований президентом законопроект про приватизацію кімнат у гуртожитку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Комітету захисту прав мешканців гуртожитків України Всеукраїнської громадської організації «Спілка громадських організацій України «Народна Рада» Микола Палаш.

«Депутати Верховної Ради мають подолати президентське вето. Якщо цей шлях буде неможливий, то через робочу групу парламентського комітету провести засідання, ознайомитися з пропозиціями, які були передані Адміністрацією президента, врахувати їх або частково врахувати, і подати цей законопроект до Верховної Ради», - сказав Палаш.

Відео дня

І додав, що якщо і це не буде зроблено, - то народним депутатам необхідно внести новий законопроект.

Присутній на прес-конференції заступник голови Всеукраїнської профспілки «Захист прав» Володимир Федерлян повідомив, що закон поширюється не тільки на комунальні та державні гуртожитки, а й на ті, які свого часу були приватизовані підприємствами, і за цим законом мають були бути передані ц комунальну власність з подальшою приватизацією мешканцями гуртожитків.

«В Україні у гуртожитках, які увійшли до статутних капіталів підприємств, проживає більше 500 тис. осіб, яким просто необхідний цей закон», - зазначив Федерлян.

Народний депутат Андрій Шинькович на прес-конференції повідомив, що готовий в парламенті голосувати за подолання вето.

«Ми не збираємося зупинятися і погоджуватися, в тому числі подолання президентського вето - також законодавчий процес. Подолання вето - це моя позиція як члена фракції "Блок Петра Порошенка". Я не згодний з вето», - сказав Шинькович.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 квітня 2016 року підтримала у другому читанні і у цілому законопроект №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними жителями гуртожитків».

Згідно з цим документом, громадяни та члени їх сімей набувають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.

Крім того, визначається, що гуртожитки державної форми власності передаються у власність територіальних громад відповідно до цього закону на безкомпенсаційній основі. Гуртожитки ж, включені до статутних капіталів товариств, передаються у власність територіальних громад відповідно до цього закону одним із способів: на безоплатній основі або за компенсацію за згодою власника. Якщо власник відмовляється передати гуртожиток, він може бути відібраний за рішенням суду.

20 травня 2016 року президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект і повернув його на повторний розгляд Верховної Ради.