Київ. 30 травня. УНІАН. Звільнена з російської в’язниці українська льотчиця, народний депутат України Надія Савченко може стати центром групування опозиційно налаштованих до влади політиків.

Про це заявили директор Агентства моделювання ситуації агентства Віталій Бала та його заступник Олексій Голобуцький під час презентації на прес-конференції в УНІАН Індексу політичної активності.

Зазначається, що червень - перший літній місяць, який традиційно в Україні вважається «мертвим» політичним сезоном. Проте бурхливе закінчення травня, суттєва соціально-економічна напруженість в країні все ж обіцяють збереження рівня активності.

Відео дня

Визначальним, на думку експертів, в українському політичному середовищі в наступному місяці стане «фактор Савченко».

«Важливим політичним фактором, який визначатиме політичні та суспільні координати найближчого часу, є повернення Савченко в Україну. ЇЇ очікувана, але несподівана поява збурила не лише суспільство, але й політикум», - наголошують експерти.

«Савченко може стати центром групування опозиційно налаштованих до влади політиків, громадських діячів, парламентаріїв. В будь-якому випадку слід враховувати, щодо Савченко існують значно завищені суспільні очікування, а це означає, що є великий суспільний попит на постать рівня Савченко, так і на її активні дії в політиці», - йдеться в Індексі політичної активності.

Крім того, згідно з прогнозом експертів, важливим фактором в українській політиці стане прем’єрство Володимира Гройсмана, який лише робить перші кроки у своїй діяльності. Ще одним джерелом інформаційної активності стане новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Реформа прокуратури, кадрові призначення, резонансні справи – все це робить прокуратуру одним із топових інструментів в інформаційному полі», - переконані політологи.