Київ. 30 травня. УНІАН. Понад 40 житлових комплексів у Києві будуються без дозвільної документації, тому ніхто не несе відповідальності перед покупцями квартир за можливі порушення.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат України Борислав Береза.

«Понад 40 житлових комплексів у Києві будуються без дозвільної документації, без контролю, без будь-яких документів. Невідомо, хто нестиме відповідальність, якщо щось станеться з одним із будинків», - сказав Береза.

Відео дня

Він також зазначив, що правоохоронні органи не перешкоджають незаконному будівництву, оскільки забудовники використовують рішення судів з інших областей.

Депутат Київради Анатолій Шаповал, також присутній на прес-конференції, зазначив, що масштабні порушення при будівництві відбуваються по всьому Києву.

«На 3 км берега Дніпра - від Броварського проспекту до Русанівських садів, де, відповідно до Водного і Земельного кодексів та Генерального плану Києва, будувати заборонено, здійснюється будівництво багатоповерхових житлових комплексів», - сказав Шаповал.

Вкладниця одного з житлових комплексів на Харківському шосе Ірина Абісова розповіла на прес-конференції, що покупці квартир ризикують придбати житлову площу в будинку, який офіційно не введений в експлуатацію, такі житлові будинки нелегально підключені до водо- і електропостачання.

«Понад 10 років квартири продаються людям, а будинки не вводяться в експлуатацію. В нашому будинку забудовник не виконав технічні умови і не підключив будинок до міської електромережі», - повідомила Абісова.

Вона також зазначила, що комунальні служби відмовляються обслуговувати подібні будинки.

«Коли обірвався кабель, по якому будинок отримує енергію з будівництва, ми лагодили його своїми силами, й сиділи 5 діб без світла. За повідомленням комунальних служб, нашого будинку просто не існує, в нього немає адреси», - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, за даними КМДА, в 2015 році в Києві було зупинено близько 50 незаконних будівництв. Серед них ЖК «Перлина Троєщини», «Сосновий бір», «Східна брама» і «Мозаїка», будівництво яких здійснювалося без дозвільних документів. На самобудах було вилучено будівельну техніку.

За словами голови постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Олександра Міщенка, забудовники ведуть будівництво з порушеннями законодавчих або технічних норм на більш ніж 300 із 2000 активних будівельних майданчиків Києва, тобто на 15% будмайданчиків.