Київ. 26 травня. УНІАН. Понад 65% українців вважають, що Петро Порошенко має піти у відставку з поста президента у зв’язку з офшорним скандалом.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) й оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Так, на запитання, повинен чи не повинен Порошенко піти у відставку у зв’язку оприлюдненням у ЗМІ інформації про наявність у його власності компаній, зареєстрованих за кордоном в офшорних зонах, 48,6% респондентів відповіли «безумовно, повинен», 17,5% — «скоріше, повинен».

Відео дня

Варіант «скоріше, не повинен» обрали 9,3% респондентів, «безумовно, не повинен» — 6,3%. Ще 18,3% не визначилися зі своєю думкою.

Коментуючи результати опитування, керівник відділу кількісних досліджень КМІС Антон Грушецький зазначив, що «це продовжує загальну тенденцію настроїв населення, яке значно незадоволене економічною ситуацією і значно настроєне таким чином, що все забрати і поділити».

За його словами, будь-яка згадка щодо власності в офшорних зонах «сильно дратує населення, і тому населення вважає, що це є достатніми підставами для відставки».

КМІС провів опитування з 13 по 18 травня. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2039 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня у світі вибухнув офшорний скандал через оприлюднення результатів фінансових розслідувань «Центру з дослідження корупції та організованої злочинності» (OCCRP), фігурантами яких стали провідні політики та публічні люди в багатьох країнах, включаючи Україну.

У публікаціях, що грунтуються на документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, йдеться про створення офшорних компаній багатими і впливовими людьми в усьому світі, які приховували свої доходи.

Згідно з матеріалами, одним з фігурантів розслідувань став також президент України. За інформацією журналістів, він заснував три офшорні компанії з управління активами, включаючи кондитерську корпорацію Roshen, але не вніс відомостей про це у свої майнові декларації. Водночас Порошенко і його радники запевняють, що офшори не створювалися з метою ухилення від сплати податків чи будь-яких інших зобов'язань.