Київ. 26 травня. УНІАН. Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій заявляє, що зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури цього року склали 91 відсоток учасників тестування.

Про це він повідомив під час прес-конференції в УНІАН.

Карандій нагадав, що результати ЗНО з української мови та літератури, математики і історії України зараховуються і як результати вступних іспитів до вищих навчальних закладів, і як результати державної підсумкової атестації для випускників загальноосвітніх навчальних закладів.

Відео дня

За даними УЦОЯО, цього року для проходження ЗНО під час основної сесії зареєструвалося 267 тис. 7 осіб. На тестування з української мови та літератури з них з’явилося 95% від зареєстрованих (253 тис. 813 осіб). Відсоток явки на тестування з математики склав 93%, а з історії України – 93,7%.

«За показниками явки порівняно з попередніми роками ми маємо позитивне зрушення», - сказав він і висловив думку, що це пов'язано з тим, що результати тестування використовуються як результати ДПА.

Напередодні, повідомив Карандій, відбулося засідання експертної комісії при УЦОЯО і було встановлено порогові бали «склав/не склав» для тих результатів, які використовуватимуться у процесі вступної кампанії (шкала 100-200 балів).

Так, за результатами засідання комісії пороговий бал для української мови та літератури було встановлено на рівні 23 балів. Тобто, ті особи, які набрали 23 і більше тестових балів зі 104 можливих вважаються такими, що склали цей тест, і їхні результати будуть переведені в оцінку у шкалі 100-200 балів. Інші вважатимуть такими, що цей тест не пройшли.

Так, ЗНО з української мови та літератури склали 91% учасників тестування.

Для тесту з математики встановили пороговий бал 9 із 62 можливих. Цей тест успішно склали 85% його учасників.

З історії України пороговий бал - на позначці 25 балів (із 94 можливих за тест). Кількість осіб, які позитивно склали цей тест, становить 87%.

«Результати проходження зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, а також з історії України майже не відрізняються від результатів минулого року», - сказав Карандій і додав, що з математики цього року інший тест, відповідно, й інший пороговий бал.

Так, зараз на інформаційних сторінках учасників ЗНО на сайті УЦОЯО вже розміщені їхні результати як у шкалі 100-200 балів, так і для випускників поточного року – у шкалі 1-12 балів.

«Планується, що завтра на сайті Українського центру у розділі «Кабінет начального закладу» буде доступна інформація для керівників загальноосвітніх навчальних закладів у вигляді відомості результатів державної підсумкової атестації», - повідомив Карандій і додав, що із завтрашнього дня не буде жодних перешкод для оформлення документів про здобуття загальної середньої освіти випускниками шкіл поточного року.

Крім того, він відзначив цьогорічну особливість у повідомленні результатів ЗНО керівникам навчальних закладів: відомості результатів ДПА матимуть електронний цифровий підпис.

Карандій також зауважив, що із сьогоднішнього дня кожен учасник ЗНО має право на подання апеляційної заяви на результати тестів. Таку заявку можна подати протягом 5 календарних днів, тобто, останнім днем є 30 травня. Розгляд заяв – протягом 15 календарних днів.

Директор Центру також нагадав, що учасник ЗНО, який не склав тест з української мови та літератури, не буде допущений до наступних тестувань.

«9% учасників, які не склали тест, до наступних тестів не допускаються», - додав він.

Наступні тести розпочинаються з 3 червня.

Як повідомляв УНІАН, реєстрація на участь у ЗНО розпочалася 1 лютого і тривала до 4 березня. У 2016 році для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2016 року. Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більше як із 4 навчальних предметів. Загалом, тестування проводитиметься з 12 предметів. Основна сесія ЗНО буде проводиться з 5 травня до 17 червня, додаткова - з 14 червня до 4 липня.