Київ. 24 травня. УНІАН. Прокуратура і Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області нічого не роблять для боротьби з браконьєрством в Національному природному парку «Гуцульщина». Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Національний парк «Гуцульщина» неодноразово повідомляв (про браконьєрство - УНІАН) різним органам в Івано-Франківській області: Держекоінспекції і прокуратурі. Ніякої реакції не було. Браконьєрство триває», - сказав він.

Борейко зазначив, що через недосконалість законодавства частина території парку належить іншим землекористувачам, які не завжди виконують вимоги дирекції парку. За його словами, браконьєри сконцентрувалися на території одного з таких землекористувачів парку - в Кутському лісгоспі.

Відео дня

Еколог повідомив, що на території лісгоспу розташовані кілька мисливських вишок, поруч з якими знаходиться місце підгодовування диких кабанів, оленів і косуль.

«Кабани приходять їсти підгодовування, а олені та косулі - полизати сіль. У цей час їх б'ють з вишки, яка знаходиться за 5 метрів. Це не полювання, а тир якийсь. Це вбивство прирученої тварини», - додав Борейко.

Крім того, свинець, який використовують мисливці, шкодить екосистемі парку при потраплянні у воду або землю.

Присутній на прес-конференції виконуючий обов'язки директора Національного парку «Гуцульщина» Василь Пророчук повідомив про те, що у парку є понад 1300 видів тварин, з яких близько 85 видів занесені до Червоної книги.

«У нас близько 30 оленів, близько 300 косуль, купа зайців. 5 років тому до нас зайшла ведмедиця на годівлю. У минулому році вже було 5 ведмедів», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Державне агентство лісових ресурсів планує цього року створити спеціальну мисливську службу для захисту від браконьєрів диких тварин, зокрема, занесених до Червоної книги зубрів.

Національний природний парк «Гуцульщина» створено у 2002 році наказом президента України. Парк розміщено у Косівському районі Івано-Франківської області і охоплює площу 32,2 тис. га, з яких 7,6 тис. га знаходяться у постійному користуванні парку, а 24,7 тис. га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. На території парку виділені зони: заповідник, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації та господарська частина.