Київ. 19 травня. УНІАН. Правозахисники закликають народних депутатів прибрати із Кримінального кодексу України статтю 391, яка передбачає покарання у вигляді додаткового засудження особи, що вже відбуває покарання, за незначні порушення режиму.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик та адвокат з Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький.

За словами Левицького, вказана стаття з’явилася у Кримінальному кодексі УРСР у 1983 році і без жодних змін чи доповнень була перенесена в Кримінальний кодекс України.

Відео дня

Печончик зазначила, що правозахисники проаналізували Єдиний державний реєстр судових рішень за останні п’ять років і виявили понад 500 вироків, винесених судами за вказаною статтею, при цьому з них лише три були виправдальними.

Як зазначили правозахисники, ув’язнений за цією статтею може отримати додатково до існуючого у нього терміну покарання ще від 1 до 2 років за те, що: спав не на своєму місці, мав антисанітарний стан власної тумбочки, відмовився прибирати приміщення, команду "Підйом!", вийти на сніданок, вдягти форму єдиного зразка, був у строю неголений тощо.

«Як правило, за такі порушення повинно накладатися адекватне покарання - догана, позачергове прибирання тощо. Але вважати такі проступки кримінально караними, - абсурд!» - зазначила Печончик.

У свою чергу адвокат Левицький додав, що "ця норма призводить до того, що на практиці адміністрація колонії притягує до кримінальної відповідальності на свій розсуд за дії людини, що не становлять жодної небезпеки для оточуючих і є джерелом для зловживань". "Цю статтю не можна змінити, вдосконалити. Вона має бути лише скасована, невиконання вимог адміністрації виправної колонії - декриміналізоване. А для цього у Верховній Раді давно зареєстровано законопроект 2708, який треба проголосувати", - зазначив Левицький.

***Стаття 391 Кримінального кодексу України (злісна непокора законним вимогам адміністрації установи виконання покарань або інша протидія адміністрації у законному здійсненні її функцій особою, яка відбуває покарання у вигляді обмеження волі або у вигляді позбавлення волі, якщо ця особа за порушення вимог режиму відбування покарання була піддана протягом року стягненню у вигляді переведення до приміщення камерного типу або переводилася на більш суворий режим покарання).