Київ. 19 травня. УНІАН. На місцевому рівні всі без винятку представники політичних сил займаються корупцією.

Про це голова Центру “Ейдос” Віктор Таран заявив на прес-конференції в УНІАН, коментуючи дані моніторингу діяльності органів місцевої влади з боку громадських діячів.

За словами експерта, незважаючи на те, що лідери політичних партій на всеукраїнському рівні демонструють готовність та сприяння у боротьбі з негативними проявами корупції, на місцях представники цих самих партій — депутати і мери — вигадують найрізноманітніші схеми для власного збагачення.

Відео дня

Також Таран зазначив, що найпоширенішими зловживаннями на місцевому рівні є передача представниками влади через корупційні схеми комунального майна громади в оренду своїм наближеним особам, розподіл між фракціями у міськрадах або наближеним до мера особам посад керівників комунальних підприємств, незаконне збагачення на тендерах, зловживання коштами місцевих бюджетів.

При цьому, за словами Тарана, правоохоронні органи та суди “чомусь не помічають цих порушень”.

Своєю чергою експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай прогнозує, що з передачею повноважень на місця у рамках децентралізації рівень корупції у місцевих органах влади лише збільшиться.

“По мірі передачі повноважень до низу ситуація буде ускладнюватися. Зокрема, на місцях будуть створюватися центри адміністративних послуг, також сільські та селищні ради отримають більше фінансів та більше повноважень ними розпоряджатися. Протиставити такій тенденції потрібно не стільки державний контроль, скільки посилювати громадський контроль, бо лише він може забезпечити участь громади в управлінні, і тоді питання корупційних ризиків буде знято само собою”, - переконаний Солонтай.

На його думку, у разі продовження обрання депутатів місцевих рад за партійними списками, ситуація кардинально не зміниться, оскільки замість одного корумпованого депутата за списком тієї чи іншої партії до ради пройде інший.