Київ. 17 травня. УНІАН. З 11 червня відомий український актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв спільно з продюсером Іванною Дядюрою розпочнуть зйомки повнометражного художнього фільму "Її серце" - про молоду кримськотатарську жінку Саіде Аріфову, яка під час Другої світової війни врятувала 88 єврейських дітей, приречених на загибель.

Про це режисер фільму Сеїтаблаєв повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами режисера, фільм, що зніматиметься за підтримки Держкіно, заснований на реальних історичних подіях, коли кримськотатарська дівчина Аріфова у Бахчисараї у 1942 році врятувала майже 90 єврейських дітей від німецьких окупантів, представивши дітей як кримських татар, навчила їх своїй культурі, молитвам тощо, а потім вдруге врятувала їх від радянського НКВС у 1944 під час депортації кримських татар, віддавши дітям їхні справжні документи.

Відео дня

За словами Сеїтаблаєва, через тимчасову окупацію Криму росіянами 60-80% сцен зніматимуть у Грузії, під Тбілісі, де українські кіновиробники спільно із грузинськими колегами підібрали місця, дуже схожі на кримські. Решту епізодів кінострічки зніматимуть в Ізраїлі, з яким зараз з цього приводу тривають переговори.

Говорячи про акторський склад фільму, режисер зазначив, що він буде багатонаціональним: участь у зйомках братимуть українці, кримські татари, серби, євреї. Водночас Сеїтаблаєв не назвав ім’я актриси, яка гратиме головну героїню фільму, зауваживши, що це молода і перспективна українська артистка.

Продовжуючи тему, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко наголосив, що для Держкіно було дуже важливо й актуально підтримати зйомки фільму "Її серце" у зв’язку з актуальністю його тематики.

"Після того як фільм вийде в український прокат, він буде показаний в Європі і, сподіваюся, колись буде показаний в Криму", - сказав Іллєнко.

Своєю чергою присутній на прес-конференції голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи актуальність фільму, зазначив, що багато десятиліть з відомих усім причин кримські татари не могли на повний голос говорити про себе, про свою трагедію.

"Те, що цей фільм зніметься, - я буду дуже щасливою людиною. Цей фільм всім нам дає додаткові роздуми про те, що пережили наші батьки, наші народи. Таким фільмом, мені здається, ми намагаємося врятувати людство. Поки людство пам’ятатиме про своє минуле і про інших - це його збереже", - сказав Чубаров.