Київ. 26 квітня. УНІАН. Громадські захисники озера Качине на столичних Позняках, яке кілька тижнів тому забудовник почав засипати для зведення багатоповерхового житлового будинку, закликають киян підтримати їхній спротив і заявляють, що налаштовані відстояти територію та створити на ній облаштовану зону відпочинку.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники жителів мікрорайону, в межах якого розташоване озеро Качине, та голови громадських об’єднань, які підтримують місцевих жителів, зокрема, голова ГО «Барви життя» Лідія Гончаренко, лідер Руху національного розвитку «Єдина сила» Артем Горбенко.

Як повідомили місцеві жителі, у даний час вся техніка та представники забудовника й потерпілих внаслідок афери «Еліта-Центру», яким планувалось виділити частину квартир у новому будинку, пішли з конфліктного місця. Але мешканці не виключають, що скоро вони повернуться. У зв’язку з цим вони закликають всіх киян не залишатися байдужими і допомогти відстояти територію від забудови. Натомість активісти обіцяють у разі виникнення подібної ситуації в іншому місці прийти на допомогу місцевим.

Відео дня

За словами Гончаренко, ситуація, коли представники забудовника «наймають «тітушок», щоб вони нападали на мирних жителів, повторюється в різних місцях Києва.

«Зараз дуже багато в Києві таких гарячих будівельних точок, де жителі виходять протестувати. Це і Биківнянський ліс, і кричуща ситуація в урочищі річки Бичок в Голосіївському парку. 100 днів з барикадою цілодобово люди стоять на вул. Потєхіна, 9. На провулку Святошинському стоїть барикада, на Леся Курбаса побиті люди, зламані ребра тими ж «тітушками», частина яких приходила потім і на озеро Качине. Тобто скрізь, по всьому місту забудовники діють настільки зухвало, цинічно, що перевершують 2013 рік. Я свідок цього, тому що тоді били людей в моєму дворі, і зараз це все знову повторюється», - заявила Гончаренко.

Вона наголосила, що влада Києва має терміново звернути на це увагу, щоб не допустити ще серйозніших наслідків протистоянь, ніж ті, що були під час попередніх акцій протесту.

«Ми повинні всі разом, вся громада, преса, влада і правоохоронні органи врешті-решт сприйняти цю ситуацію дуже серйозно, тому що вона може призвести до справжнього протистояння. Тому що Майдан у 2013 році починався саме з таких ситуацій, коли люди не знаходили правди у прокуратурі, правоохоронних та інших органах… Зараз їх («тітушок» та забудовника – УНІАН) зупинила на Качиному озері тільки колективна енергія. Поки зупинила. Але зрозуміло, що по Качиному буде дуже тривала боротьба і буде багато маніпуляцій. Але жителі об’єднані там, і активісти всього міста об’єднані й розуміють ситуацію. Шановна владо, одумайтеся і повернуть ситуацію так, щоб не було більше таких страшних випадків побиття та травмування людей», - сказала Гончаренко.

Незалежний правозахисник Тамара Харчилова, яка з першого дня була присутня під час подій на Качиному озері, нагадала, що мешканці законно проводять безстрокову акцію на захист озера на Позняках.

«Якщо ми сьогодні не допоможемо цим людям, то ніхто не дає гарантії, що завтра з вами таке не трапиться. Якщо ми їм допоможемо, то надалі ми - представники захисників озера Качине - будемо допомагати всім, хто опиниться в подібній ситуації», - запевнила правозахисник.

За її словами, є два пакети документів з експертними висновками щодо ділянки на вул. Здолбунівській – один має будівельна компанія, інший - активісти. І ці документи суперечать один одному.

«Коли до нас прийшла Державна екологічна інспекція Києва з перевіркою щодо озера і дій забудовника, то вона теж з’ясувала, що існує два пакети документів, що мають протиріччя. Вона винесла свій вердикт, де написала, що просить Київраду провести додаткову екологічну експертизу з обов’язковим долученням громадськості, науковців та врахуванням висновків Інституту водних ресурсів та меліорації. І на цей час цього не було проведено…», - наголосила Харчилова.

Своєю чергою присутній на прес-конференції доктор географічних наук, головний науковий співробітник Інституту водних проблем і меліорації НААН України Віктор Вишневський повідомив, що два тижні тому почав вивчати ситуацію з озером Качиним за зверненням одного з депутатів Київради. Фахівець спростував твердження, що озера Качине не існує, а нібито на тому місці є штучна водойма. За його словами, спеціалісти Інституту знайшли карти та результати аерофотозйомки, і ці документи підтверджують існування озера мінімум останні 80 років. Вишневський звернув увагу, що водойма не пересихала навіть у найспекотніші періоди.

«На карті 1932 року вказано на існування на Позняках мережі водойм, які своїм виглядом показують, що являли собою старицю Дніпра. Один із рукавів Дніпра в силу природних процесів перестав існувати як рукав, але замість нього залишились водойми – доволі глибокі озера. Те, що це озеро, – не викликає ніякого сумніву», - сказав він.

«Всі картографічні документи показують існування цього озера. Зрозуміло, якщо водойма в 1932 році існувала, то назвати її калюжею чи водоймою тимчасового або штучного походження – це абсурдно. Питання, чи це озеро, чи ні – просто не стає. Врешті, за визначенням, озеро – це водойма з уповільненим водообміном», - заявив фахівець.

Водночас Гончаренко наголосила, що активісти добиватимуться притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до фальсифікації документів.

«Тих, які цинічно корупційними схемами діють, дістають документи і знищують наше місто, захоплюючи шматочок за шматочком. Ми об’єднані і будемо боротися не тільки за це озеро, а за кожен шматочок міста», - наголосила Гончаренко.

Як повідомляв УНІАН, 19 квітня вранці на вулиці Здолбунівській у Дарницькому районі Києва невідомі в масках скоїли напад на активістів, які протестують проти забудови озера Качине. Вони розгромили намети активістів та політичних партій, які підтримали акцію протесту.

20 квітня конфлікт спалахнув з новою силою, під час протистояння з «тітушками» постраждали дві жінки з числа протестувальників.

Представникам забудовника вдалося завезти будівельний кран на місце скандальної забудови.

За даними очевидців, поліцейські не реагували на бійки, а також допомагали «тітушкам» встановлювати зруйнований пікетувальниками будівельний паркан.

На розі вулиць Тепловозна і Здолбунівська компанія «Житлоінвестбуд-УКБ» планує звести багатоповерхівку. Ділянка була передана Київрадою 26 грудня 2014 року. Забудовник почав засипати піском водойму. За словами захисників ділянки, водойма - це озеро, а влада Києва і забудовник з посиланням на Інститут генплану Києва стверджують, що водойми на цій ділянці немає.

20 квітня заступник Київського міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів провів зустріч з сторонами конфлікту на вулиці Здолбунівській з метою запобігти продовженню протистояння на будмайданчику.

25 квітня голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко заявив, що очікує на оцінку правоохоронних органів щодо дій певних осіб, які вчинили безлад на скандальному будівництві на вулиці Здолбунівській.