Київ. 21 квітня. УНІАН. Профспілки підприємств зони відчуження Чорнобильської АЕС підтримали рішення уряду про відновлення доплат працівникам за небезпечні умови роботи у зоні, які були скасовані з січня поточного року.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив представник Атомпрофспілки в Чорнобильській об'єднаній організації профспілки Микола Тетерін.

«Ми повинні віддати належне новому Кабінету міністрів, нашому міністру екології. Учора на першому засіданні уряду ця постанова (про відновлення доплат - УНІАН) була ухвалена, чого попередній уряд категорично не хотів робити», - сказав Тетерін.

Відео дня

Він пояснив, що у зв'язку з ухваленням закону про держбюджет на 2016 рік із працівників зони відчуження було знято доплати за роботу на забруднених територіях. Середній заробіток працівників, за словами Тетеріна, зменшився на 30% - з 6 тис грн до 4,5 тис. грн на місяць. Він повідомив, що профспілковим організаціям зони відчуження вдалося домогтися ухвалення законопроекту, який відновлює доплати. Даний закон був підписаний президентом 24 лютого поточного року. Водночас, для його реалізації необхідна відповідна постанова Кабінету міністрів, яка, за словами Тетеріна, відтягувалася попереднім складом уряду. Щоб домогтися ухвалення такого рішення, профспілки призначили на 22 квітня протестну акцію під будівлею уряду. Однак на засіданні 20 квітня новий склад Кабінету міністрів підтримав відповідну пропозицію Міністерства екології та природних ресурсів і постановив відновити доплати працівникам зони ЧАЕС. Водночас, повернути доплати наразі не видається можливим, оскільки відповідні кошти не передбачені в бюджеті. Тепер представники профспілок очікують від влади, зокрема від Міністерства фінансів, остаточного вирішення питання з доплатами за рахунок бюджетних коштів.

«Що ми тепер маємо? Доплат немає, 30% зарплати як корова язиком злизала, і досі не зрозуміло, коли вони повернуться», - сказав Тетерін. За його словами, для повернення доплат необхідно знайти 200 млн грн. Цю суму наприкінці минулого року зняли з відповідної бюджетної програми і направили на інші цілі. «Ми наполягаємо на тому, щоб ці доплати повернули якнайшвидше, і з 1 січня 2016 року, як належить за законом», - заявив Тетерін.

Він повідомив, що в зоні працюють майже 11 тис. людей, які повинні отримувати відповідні надбавки. З них 6,5 тис. це працівники держпідприємств, які працюють у відповідності з державними програмами, у тому числі 2,5 тис. працівники самої Чорнобильській АЕС. Решта 4,5 тис. – працівники інших державних підприємств, які займаються обслуговуванням зони відчуження.

Також Тетерін висловив стурбованість намірами уряду скасувати право на пільгову пенсію працівникам зони відчуження. «Є проект постанови Кабінету міністрів, який переглядає перелік тих осіб, які мають право на пільгову пенсію. Так от зараз нас у цих списках вже немає», - сказав Тетерін. Він повідомив, що зараз профспілки проводять переговори з Міністерством соціальної політики, щоб зупинити цей процес.

Як повідомляв УНІАН, міністр екології Остап Семерак під час першого візиту в зону відчуження Чорнобильської АЕС 18 квітня заявив, що Міністерство екології та природних ресурсів пропонує Кабінету міністрів та Верховній Раді внести зміни до держбюджету на 2016 рік для виділення коштів на виплату надбавок українським робітникам в зоні відчуження.

При цьому він зазначив, що на даний час працівники ЧАЕС не отримують ніяких надбавок, незважаючи на те, що нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про відповідні доплати. «Закон ухвалено, але наразі порядок оплати та розмір доплати не визначено», - сказав Семерак.

Він також зазначив, що для реалізації закону про відповідні доплати Кабміну необхідно розробити зміни до держбюджету на поточний рік і визначити джерела додаткового фінансування.

За словами Семерака, керівництво зони відчуження та Чорнобильської АЕС повинні проаналізувати ефективність організації роботи та прозорість використання бюджетних кошті