Київ. 19 квітня. УНІАН. Активісти закликають Службу безпеки України (СБУ) і Генеральну прокуратуру провести слідчі дії і порушити кримінальні справи за фактом тиску податкової міліції Запорізької області на співробітників підприємств, що займаються переробкою і експортом волоського горіха, в Одеській і Черкаській областях.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор ГО «Автомайдан Київ» Дмитро Карп.

«Ми вимагаємо від Служби безпеки та Генеральної прокуратури порушити кримінальні справи і заарештувати банду, яка викрадала заготовлену горіхову продукцію», - сказав він.

За словами Карпа, працівники Запорізької податкової міліції в ніч із 14 на 15 квітня прибули на підприємство «Екстра Натс Україна» (с. Кочержинці, Черкаська обл.) і намагалися вилучити зі складу горіхи.

«Співробітники податкової міліції, які приїхали із Запоріжжя, були в повній екіпіровці з автоматами Калашникова, з пістолетами. Вони фактично зламували, ламали і трощили майно підприємства, на яке прийшли. Така сама ситуація сталася за день до цього в Одесі та Одеській області", - сказав він.

Присутній на прес-конференції адвокат Олександр Оленченко повідомив, що представники податкової міліції не мали права виламувати двері в офісах і на складах підприємства.

«Тілесні ушкодження дістала одна з працівниць підприємства – їй зламали руку. Всі ці події фіксуються для того, щоб притягнути винних ... Якщо ці особи і прийшли з метою обшуку, то вони могли тільки вилучити документи, а не зламувати склади. Крім того, біля підприємства стояли дві порожні вантажівки, які були готові до завантаження», - відзначив він.

Оленченко повідомив, що один із представників податкової міліції пред'явив посвідчення, в якому зазначено вже неіснуюче Міністерство доходів і зборів. Також активістам була надана копія постанови слідчого про створення слідчої групи, але вона не відповідала вимогам оформлення документів: в ній не було номера, дати і печатки органу, що його видав.

«Ми подали заяву про бандитизм. Проведення цією податковою міліцією таких незаконних речей є неприпустимим», - наголосив адвокат.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Андрій Журжій, який взяв участь у прес-конференції, повідомив, що він закликав начальника Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС Вадима Мельника провести службове розслідування за даними фактами.

Керівник підприємства «Екстра Натс Україна» Муаз Аль Хасан зазначив, що подібні факти втручання податкової міліції в бізнес суттєво заважають їм залучати іноземні інвестиції й розширювати сфери збуту.

«Мій партнер із Франції мені вчора телефонував і сказав, що більше не приїде в Україну через кадри про роботу податкової міліції, які він побачив», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі 13 квітня завадив співробітникам Головного управління ДФС у Запорізькій області вивезти з одеського підприємства 70 тонн волоських горіхів вартістю 180 тис. доларів.

Виконуючий обов'язки начальника Головного управління Нацполіції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе відзначив, що на підприємстві було проведено обшук і вилучена продукція співробітниками Фіскальної служби Запорізької області, що було, на їхню думку, законним, хоча рішення суду про арешт не було.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/64611