Київ. 19 квітня. УНІАН. Ціни на ягоди в Україні цього року за сприятливих погодних умов будуть нижчими, ніж минулого, у зв'язку із закриттям російського ринку збуту і перенасиченням внутрішнього ринку, повідомила на прес-конференції в УНІАН керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман.

«На ягоди дуже серйозно впливає клімат, особливо повернення заморозків, які можуть бути в другій половині весни і часто згубно діють на урожай. Але, якщо все буде добре з урожаєм, ціни однозначно будуть нижчими, ніж минулого року», - сказала Гетьман.

Вона зазначила, що ягідні насадження мають властивість збільшувати плодоносіння з кожним роком, а в останні п'ять років в Україні стабільно зростали площі посадки ягід. Крім того, в 2015 році українські виробники через блокаду Криму втратили будь-яку можливість поставляти ягоди до Росії, яка тривалий час була основним ринком збуту для них.

Відео дня

За її словами, нинішнього року українські споживачі зможуть купувати дешевше черешню, полуницю і малину. Експерт зазначила, що в 2015 році середня ціна на полуницю на внутрішньому ринку в розпал сезону становила близько 17 грн/кг, на малину – від 20 до 35 грн/кг. Але при цьому Гетьман наголосила, що зниження ціни для споживача залежатиме також від попиту переробників. Якщо він буде високим, то вплине на підтримку цін.

Експерт також повідомила, що стабільно високим залишається попит іноземних покупців на українські органічні ягоди і Україна має великі шанси стати лідером у Європі з виробництва цієї продукції.

«Кліматичний потенціал дуже великий, і якщо сюди зайдуть європейські інвестиції, на що ми всі розраховуємо, то Україна може вийти на позиції лідерів з виробництва основних видів ягід і, щонайменше ввійти в п'ятірку лідерів у Європі», - зазначила Гетьман.

Присутня на прес-конференції директор компанії Organic Business Олена Дейнеко зазначила, що українські виробники органічних ягід експортують практично весь урожай. За її словами, українські ягоди мають ряд переваг порівняно з вирощеною в інших країнах, основними з яких є унікальні смакові якості і дешева робоча сила.

«В Європі бум на органічні ягоди, там дуже високий попит. Розвинені країни вже досягли ліміту вирощування. Постійно зростаючий попит вони можуть задовольняти тільки за рахунок таких країн, як Україна», - наголосила Дейнеко.

Присутній на прес-конференції засновник кооперативу «Київський», який займається вирощуванням органічних ягід, Дмитро Зубаха зазначив, що рентабельність цього бізнесу сягає 200% на рік, за рахунок того, що вся виручка у валюті.

«Наші учасники захищені від валютних коливань», - наголосив Зубаха.

Керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» у свою чергу додала, що перспективи сегмента органічних і конвенційних ягід обговорюватимуться на всеукраїнській конференції «Ягоди України – 2016: заморожування і свіжий ринок», яка розпочне роботу 19 травня в Черкасах.

Як повідомляв УНІАН, за даними держпідприємства «Укрпромзовнішекспертиза», експорт ягід з України в 2015 році порівняно з 2010 роком збільшився вчетверо - до 12,5 млн дол. Більшу частину експорту становлять заморожені ягоди, виручка від реалізації яких у 2015 році становила 9,4 млн дол. Експорт свіжих ягід торік приніс 3,1 млн дол. Разом з тим обсяги експорту незначні і в 2015 році становили лише 615 тонн. За даними проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», обсяг ягідного ринку України в 2015 році становив 190 тис. тонн.