Київ. 12 квітня. УНІАН. Державне агентство з питань електронного уряду спільно з фондом «Східна Європа» розширило охоплення системи місцевих електронних петицій e-dem.in.ua до 50 міст з 11 міст у жовтні 2015 року, що дало змогу розширити можливість впливу громадян на прийняття рішень місцевими органами влади.

Про це повідомив голова Державного агентства з питань електронного уряду Олександр Риженко в ході прес-конференції в УНІАН.

«Проект розпочав свою роботу з 11 міст, на сьогодні в цьому проекті працює понад 50 міст. Зареєстровано більш як 3 тис. електронних петицій, і більш ніж 50 тис. громадян підтримали ці петиції. Тобто на сьогодні ми бачимо, що цей ресурс є досить популярним і ефективним», - сказав він.

Відео дня

Згідно з даними президента фонду «Східна Європа» Віктора Ляха, найбільше петицій до органів місцевої влади подали жителі Львова - близько 450. У той же час у Вінниці, Луцьку, Тернополі та Хмельницькому громадяни подали близько 300 петицій, а в Чернігові, Дніпропетровську, Дніпродзержинську і Сумах – більш як 100 петицій.

При цьому, як повідомив Лях, аналіз петицій показав, що найбільше українців хвилюють питання благоустрою міста (42,7% від усіх поданих петицій), а також питання відкриття нових транспортних маршрутів, ремонту доріг (24,4%).

«На сьогодні понад 300 електронних петицій вже розглянуто місцевою владою, що становить близько 50%», - зазначив Лях.

Тим часом, за словами голови фонду, половина від загальної кількості поданих петицій отримує відмову через неграмотне формулювання.

Керівник луцької міської громадської організації «Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу» Михайло Наход, який також був присутній на прес-конференції, підкреслив важливість проведення спеціальної інформаційної кампанії з метою підвищення рівня освіченості громадян у сфері електронної демократії.

«Необхідно провести навчання населення, громадських організацій. Можливо, організувати міні-курси», - сказав він.

Система місцевих електронних петицій e-dem.in.ua є спільним проектом Державного агентства з питань електронного уряду, фонду «Східна Європа», який був розроблений у рамках програми «Електронне врядування для підзвітності влади і участі суспільства» (EGAP) та реалізується за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Як повідомляв УНІАН, торік Кабінет міністрів України заявив про намір до 2017 року впровадити систему електронного уряду в країні. У найближчі два роки планується впровадити електронні безконтактні послуги і перейти на електронну ідентифікацію та електронний підпис громадянина. Також одним із завдань Кабміну є повна відмова від паперового документообігу. Крім того, уряд планує до 2017 року прийняти закон про єдину систему електронної взаємодії.

Згідно з постановою Кабінету міністрів від 4 червня 2014 року, уряд реорганізував Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації україни (Держінформнауки), утворивши центральний орган виконавчої влади щодо реалізації політики у сфері електронного врядування – Держагентство з питань електронного уряду.

На початку серпня минулого року Кабмін призначив головою Держагентства з питань електронного уряду Олександра Риженка.