Київ. 11 квітня. УНІАН. Громадські організації учасників Антитерористичної операції у Київській області вимагають від влади терміново почати вирішувати проблеми українських воїнів та родин загиблих бійців.

Про це в УНІАН на прес-конференції «Проблеми учасників АТО та членів родин загиблих Героїв у сфері соціального захисту та забезпечення їх прав та інтересів» сказали керівники громадських організацій учасників АТО Київщини.

Представники громадський організацій відзначили, що соціальні гарантії учасників АТО жодним чином не виконуються, не втілюються у життя, хоча і закріплені у відповідних законах і нормативних актах. Вони стверджують, що ситуація в області після Революції Гідності не змінюється, і що складається враження, що влади на місцях, яка покликана сприяти вирішенню нагальних проблем, немає. Окрім того, питання забезпечення зазначених прав гальмуються представниками місцевої влади, значна кількість яких раніше представляла колишню Партію регіонів.

Відео дня

“Справа в тому, що практично по кожному пункту закону України “Про статус ветерана війни, гарантії їх соціального захисту” виникають питання”, - cказав голова громадської спілки «Федерація громадських організацій учасників АТО Київщини», голова координаційної ради учасників АТО при Київській ОДА, голова правління ГО «Асоціація учасників АТО Вишгородщини» Денис Париж.

У зв’язку з чим він навів декілька прикладів найбільш проблемних питань у реалізації прав захисту учасників АТО як-от у питанні пільгових перевезень у громадському транспорті або щодо виділення землі. Так, питання пільгових перевезень для ветеранів АТО на безкоштовній основі не вирішується, бо існують протиріччя у трьох різних законодавчих актах. Також не скрізь на Київщині відбувається виділення землі, а у деяких випадках землю виділяють у місцях, непридатних для життя.

Париж зазначив, що ветеранські організації мають право на фінансування з місцевих бюджетів на оренду приміщень для своєї діяльності та пільги на оплату комунальних послуг, але цього не відбувається. Також, за його словами, траплялися випадки підробки протоколів з боку Держгеокадастру Київщини, де зазначалися фальшиві рішення про виділення учасникам АТО не 2 га землі, як визначено у законі, а лише 50 соток. За його словами, районні відділення Держгеокадастру до того ж подають завідомо невірну інформацію про землю.

Голова ГО «Спілка учасників АТО Сквирщини» Олена Редюк заявила, що закони, які приймаються у Верховній Раді, на місцях не виконуються, а учасники АТО за підсумками діяльності місцевої влади у 2015 році вимагали визнати роботу з вирішення проблем воїнів та їх родин незадовільною. “Нічого не змінилося, був Майдан, а зараз на сьогоднішній день іде війна… Дуже страшно, що нас влада черговий раз розвела”, - сказала Редюк.

У свою чергу голова правління ГО «Захисники України Баришівського району» Богдан Лозіцький заявив, що “у нас як була мафія, так вона і залишилась”.

“Як були у нас “регіонали”, так у нас “регіонали” і залишилися… Люди перефарбувалися у інший колір, мафія залишилася та сама. Вони те все держать, розпочинаючи від перевезень, закінчуючи приватним бізнесом і землею”, - сказав Лозіцький.

Водночас голова координаційної ради учасників АТО при Київській ОДА Париж заявив: “Я оголошую про те, що складаю повноваження голови координаційної ради. Я не хочу очолювати таку структуру. По-друге, я оголошую про створення громадської спілки Федерація громадських організацій учасників АТО Київщини. Тепер будемо розмовляти по-іншому. Із своєю печаткою і нікому не підконтрольні. Тільки народу”.

Як зазначив Париж, по суті вимоги для вирішення зазначених проблем у громадськості є до всіх представників влади, як до Київської обласної державної адміністрації, до народних депутатів, в певній мірі до уряду та президента.

У своїх вимогах, представники громадський організацій, за словами Парижа, вимагають “розробити механізм здійснення усіх прав і соціальних гарантій, що регулюються законом України про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту, відповідними указами президента України та іншими відповідними нормативно-правовими актами”.

Разом з тим, керівники громадських організацій учасників АТО Київщини вимагають оприлюднити дані осіб, відповідальних за гальмування реалізації вказаних прав і соціальних гарантій, відновити конструктивний діалог між Київською ОДА та учасниками АТО, членами родин загиблих героїв.

Також вони вимагають надати списки посадових осіб, що потрапили під люстрацію, та вказати ті посади, які вони займають на даний час; надати інформацію щодо здійснення планів у боротьбі з корупцією, прозвітувати про стан справ щодо повернення вкраденої землі.

При цьому, керівники цих організації вимагають звернути особливу увагу щодо ситуації у зоні проведення АТО. Прозвітувати про результати розслідування військових злочинів у ситуації з Іловайськом та Дебальцевим, та у питанні пошуків зниклих безвісти у зоні проведення АТО. Створити сприятливий клімат для роботи громадських організацій ветеранів. Притягнути до відповідальності осіб, причетних до блокування роботи ветеранських організацій.

“Термін виконання вимоги – 5 діб. У п’ятницю ми оголошуємо масштабну обласну акцію, подібну тій, яка зараз проходить у Вишгороді. Таке саме буде на трасах навколо усього Києва”, - наголосив Париж.

У зв’язку з чим він відзначив, що вимоги учасників АТО є законними.

При цьому голова ГО «Самооборони в Київській області» Володимир Давидюк наполегливо закликав голову Київської обласної державної адміністрації Максима Мельничука взяти під контроль ситуацію із вирішенням проблем учасників АТО без посередників. “Пане Мельничук, пане губернаторе! Візьміть ситуацію під контроль у Київській області. У вас є ще час. Ми готові до співпраці”, - заявив Давидюк.