Київ. 11 квітня. УНІАН. Депутати Київської міської ради, зокрема Олеся Пинзеник і Валерій Гуманенко, ініціювали заборону санітарного вирубування на території об'єктів природно-заповідного фонду столиці з метою захисту цінних зелених насаджень і рідкісних тварин. Про це депутати повідомили на прес-конференції в УНІАН, презентуючи відповідний проект рішення Київради.

«За допомогою цього проекту рішення, якщо він буде прийнятий, можна буде зберегти ліс, нашу екосистему і наше здоров'я. Я сподіваюся на вдале його проходження та ухвалення», - сказав Гуманенко.

Він зазначив, що на території лісопаркового господарства «Конча-Заспа» комунальні служби Києва в 2014 році провели санітарне вирубування лісу на площі 10,4 га, у 2015 році – на площі 24 га. «Комунальні підприємства займаються банальним бізнесом і знищенням екосистеми міста», - наголосив Гуманенко.

Відео дня

У свою чергу депутат Пинзеник повідомила, що на засіданнях екологічної комісії Київради часто відбуваються слухання про створення скверів замість того, щоб берегти існуючий ліс.

«Ми майже на кожному засіданні голосуємо за сквери. Тобто ми вкладаємо багато грошей у нові дерева, але не цінуємо того, що маємо», - сказала вона.

Присутній на прес-конференції депутат Верховної Ради Ігор Луценко відзначив, що київська місцева влада не працює системно в галузі збереження зелених насаджень у заповідних зонах столиці.

«Якби міський голова хотів цим зайнятися, то він хоча б виконав розпорядження Кабінету міністрів, в яких говорилося про аудит зелених насаджень. Зараз є технології, які за дуже короткий час дозволяють зробити 3D-модель зелених насаджень в місті. Якщо якесь дерево зникає, то це буде видно, і потім можна за цим фактом детально розбиратися: куди воно зникло і на яких підставах», - сказав народний депутат.

Представник громадської організації «Давайте разом» Тетяна Андрійшина повідомила, що санітарне вирубування передбачає зріз сухостійних, аварійних дерев, які, в свою чергу, необхідні для збереження та охорони біорозмаїття.

«Суцільне санітарне вирубування – це вирубування, коли приїжджає техніка і зрізаються масово дерева... Від проведення санітарного вирубування страждають 122 види тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, та 118 видів тварин, які охороняються Міжнародною Бернською конвенцією», - сказала вона.

Крім того, Андрійшина відзначила, що в Європі суцільного санітарного вирубування немає. «Рішення про мораторій на суцільне санітарне вирубування вже прийняли Київська обласна рада та Закарпатська обласна рада. Київ має слідувати цьому прикладу», - відзначила вона.

Еколог Володимир Борейко вважає, що необхідно заборонити суцільне санітарне вирубування не тільки в природно-заповідних фондах Києва, а й взагалі у всіх зелених насадженнях.

«Потрібно робити наступні кроки у боротьбі з вирубуванням – це заборона всіх суцільних санітарних вирубок у Києві... Зараз в Україні 80% лісозаготовок здійснюється з допомогою санітарного вирубування, а 20% - за допомогою вирубування головного користування. Вирубування головного користування заборонено в охоронних лісах. Але лісники і комунальники оголошують санітарне вирубування, а потім продають цю деревину», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Державне агентство лісового господарства виявило в 2015 році незаконну вирубку 24 тис. куб. м лісу, внаслідок якої державі завдано збитків на суму 84,7 млн грн, при цьому половина обсягу недозволеної вирубки припала на ліси зони проведення антитерористичної операції.