Київ. 7 квітня. УНІАН. Експерти констатують наближення Верховної Ради України до дострокових виборів.

Таку думку вони висловили під час публічної дискусії на тему "Політична криза і прем’єріада: хто виграв, а хто пограв" в УНІАН.

Так, один зі співорганізаторів заходу, директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтків, представляючи результати експертного опитування політологів, аналітиків, громадських активістів та журналістів "Український репутаційний рейтинг", яке Центр провів за результатами подій березня, зазначив, що майже всі основні політичні гравці "знаходяться в мінусі".

Відео дня

"Лише нейтральне ставлення до "Радикальної партії Олега Ляшка". Всі інші, особливо, партія "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Об'єднання "Самопоміч", - їх діяльність у парламенті оцінюється негативно. Це свідчить про те, що довіра до них, рівень підтримки постійно падає, рівень легітимності наших парламентських партій постійно знижується", - сказав Войтків.

Так, згідно з опитуванням, у репутаційному рейтингу політичних партій перше місце має "Радикальна партія Олега Ляшка" (0,1 бала), на другому місці - "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (-0,1), третє - "Опозиційний блок" (-0,4). Наступні місця займають "Народний фронт" (-2,1), "Об'єднання "Самопоміч" (-2,8) та "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (-3,6).

На думку експерта, навіть перезавантаження уряду "не дасть нового рівня легітимності". "І можна говорити про те, що в період найближчих 6-7-8 місяців, так чи інакше, але ми стрімко будемо наближатися до дострокових парламентських виборів", - сказав Войтків.

У свою чергу, співорганізатор заходу, експерт "Слово і Діло" Валентин Гладких зазначив, що "український політичний клас топчеться на місці". Крім того, він зауважив, що негативне ставлення до парламенту, прем'єра і уряду виникає через невиконання ними змін, на які очікувало суспільство.

"В суспільстві і в експертному середовищі лишається дедалі менше людей, схильних вірити у якісь шляхетні наміри", - додав експерт.

Водночас, голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран сказав: "Я погоджуюся з колегами: до кінця року у них є час. Прийняття бюджету цю коаліцію погубить".

Експерт додав, що з огляду на ті ризики, які несе кожен бюджетний процес, він сумнівається в тому, що коаліція це переживе. "Тим паче, що вона буде сформована на 227-228 голосів. Це нереально", - відзначив він.

Крім того, експерт Ukrainian Politconsulting Group Василь Мокан зазначив, що "максимум рік і далі будуть перевибори". "Дві найбільші фракції в парламенті переслідують одну мету - уникнути дострокових виборів до Верховної Ради. Тому що, якщо би вони були проведені, то абсолютно інша електоральна картина була би у Верховній Раді", - сказав він.