Київ. 6 квітня. УНІАН. Завтра в Києві відбудеться студентська акція проти планів Міністерства освіти і науки України зменшити стипендії.

Про це голова первинної профспілкової організації Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Ольга Чабанюк повідомила на прес-конференції в УНІАН.

Вона зазначила, що 7 квітня об 11.00 у столиці, в парку імені Тараса Шевченка (навпроти головного корпусу Київського національного університету ім. Шевченка) відбудеться студентська акція протесту проти звуження прав студентів. За її словами, головним лозунгом акції стане: «Моя стипендія не для дірок в бюджеті!».

Відео дня

Голова молодіжної ради Федерації профспілок України Катерина Баришева зазначила, що на сьогоднішню стипендію у розмірі 825 грн важко існувати молодій людині. За її словами, в той же час уряд планує «скасування стипендіального забезпечення». Разом з тим вона нагадала, що досі так і не вирішено питання щодо гарантованого першого робочого місця для випускників вишів.

Чабанюк зазначила, що, відповідно до закону України «Про вищу освіту», студенти мають отримувати стипендію у розмірі 1378 грн, але «ця норма чинного законодавства не виконується, і сьогодні студенти отримують тільки 60% від заявленої в законі норми - тільки 825 грн».

За її словами, всі студентські колективи зараз лихоманить, бо на колегії Міністерства освіти і науки України був представлений законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)», яким пропонується передбачити, що з 1 вересня 2016 року студенти отримуватимуть стипендію зовсім не так, як зараз встановлено чинним законодавством. За словами Чабанюк, у разі ухвалення цих змін, кількість студентів, які отримуватимуть стипендію, суттєво зменшиться.

«Ми розуміємо, що кількість студентів, які будуть отримувати стипендію, буде незначною», - додала Чабанюк.

Своєю чергою голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Одеського національного університету імені Мечникова Вадим Пєнов наголосив, що навіть «на сьогоднішню стипендію, котру хочуть забрати, студент і так мало що може купити, оскільки тільки 330 гривень коштує проживання в гуртожитку».

За його словами, через скрутне матеріальне становище стан здоров’я студентів серйозно погіршується. Він зазначив, що було зроблено порівняльний аналіз стану здоров’я студентів трьох вишів, котрі вступили до ВНЗ у 2010 році і провчилися 4 роки. Пєнов повідомив, що на перший курс вишів з патологіями прийшли 39% студентів, а на четвертому курсі таких осіб вже було 70%. За словами Пєнова, на першому місці - це патології внутрішніх органів, що пов’язані з харчуванням, - 32%, на другому місці (27%) патології органів зору, на третьому місці - захворювання нервової системи (21%) і 20% - інші патології. При цьому він наголосив, що в порівнянні з першим курсом наприкінці терміну навчання збільшились патології: на 48% - нервової системи, на 39% - внутрішніх органів, на 31% - органів зору. Пєнов зазначив, що у разі урізання стипендій ситуація зі станом здоров’я студентів стане ще критичнішою.

Голова первинної профспілкової організації студентів Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова Олена Угоднікова повідомила, що держава не виконує взяті на себе зобов’язання щодо соціального захисту прав студентів-переселенців. За її словами, в Харкові нині навчається 200 тис. студентів і майже кожен восьмий – це студент, який виїхав із зони АТО. Вона нагадала, що, відповідно до законодавства, ці студенти мають право на соціальну стипендію, на безоплатне проживання в гуртожитку, на повну або часткову оплату вартості навчання, на безкоштовне забезпечення підручників, але до цього часу уряд не розробив жодного механізму виконання закону, яким передбачено ці соціальні гарантії.

Разом з тим заступник голови первинної профспілкової організації студентів і аспірантів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій іменіГжицького Антон Фарафонов нагадав, що на сьогодні в Україні досить гостро стоїть проблема працевлаштування молодих людей після навчання. За його словами, зокрема, в АПК тільки 11% студентів після закінчення університету знаходять роботу.

Представник первинної профспілкової організації студентів Національного медичного університету імені Богомольця Власій Пилипко заявив, що Міністерство освіти намагається втручатися в діяльність самоврядних профспілкових організацій, які об’єднують студентську молодь. Представники профспілок наголосили, що зараз МОН ініціює ухвалення законопроекту №3474, яким пропонується обмежити права студентських профспілок.