Київ. 30 березня. УНІАН. Міжфракційне об'єднання «Депутатський контроль» закликало Міністерство економічного розвитку і торгівлі поліпшити роботу з реформи технічного регулювання, метою якої є приведення технічних стандартів до норм Євросоюзу.

Про це заявив член об'єднання, народний депутат України Геннадій Кривошея на прес-конференції в УНІАН.

«Я хотів би звернутися до міністра і профільних заступників міністра, керівників Національного органу сертифікації, до керівника департаменту технічного регулювання. Їм самим для початку треба стандартизуватися, привести свою діяльність у відповідність до необхідних норм, поставити перед собою конкретні завдання, і лише потім виходити на рівень Кабінету міністрів, щоб не ганьбити керівництво країни», - сказав він.

За словами Кривошиї, багато технічних регламентів, прийнятих з метою привести систему сертифікації в Україні до європейських стандартів, недоступні виробникам, а метрологічні центри і лабораторії не оснащені необхідним обладнанням.

При цьому директор Асоціації незалежних експертів технічного регулювання України Світлана Хромова, яка була присутня на прес-конференції, зазначила, що запити до органів сертифікації, включаючи відповідальне Міністерство економічного розвитку і торгівлі, не дають необхідного результату.

«Хочу запросити ЗМІ, лабораторії, підприємства до співпраці заради нас, громадян України, і заради майбутнього нашої держави. Стандарти стосуються не тільки промислової продукції, а й того, що ми їмо. Що їстимуть наші діти. Цю думку я хочу донести до всіх», - зазначила вона.

За словами помічника-консультанта депутата Кривошеї на громадських засадах Максима Каленикова, органи стандартизації України виявилися не готовими до скасування сертифікації та запровадження європейських технічних регламентів.

«Я працюю у сфері технічного регулювання більш як 10 років, починав з простого інспектора, остання посада - заступник генерального директора одного з державних підприємств. Хочеться сказати, що всі ці роки система погіршувалась, і завжди виправдання було одне - реформи, ми йдемо в Європу. На сьогодні ми нікуди не йдемо. Система дуже пасивна, не проводяться тренінги, семінари. У Києві ситуація нормальна, але якщо ви виїдете з нього - ніхто нічого не знає. Система дуже пасивна, ми так не зможемо розвиватися», - сказав Калеников.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна має намір повністю відмовитися від радянської системи стандартизації й перейти на європейські стандарти вже до 2016 року.

Верховна Рада 15 січня 2015 року ухвалила закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу у сфері технічних регламентів та оцінки відповідності.

Законом передбачається об'єднати норми Законів «Про підтвердження відповідності», «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» та декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року №46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію», водночас визначаючи їх як такі, що втратили силу, а також пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів України.

У жовтні 2015 року науково-технічна рада при Мінекономрозвитку прийняла рішення про підготовку до початку скасування технічних стандартів СРСР на території України з 1 січня 2016 року, запропонувавши ввести перехідний період. Згідно з рішенням, центри стандартизації, метрології та сертифікації до грудня мали провести аналіз техстандартів СРСР, які діють в Україні, і запропонувати термін перехідного періоду, який діє з 1 січня 2016 року.