Київ. 28 березня. УНІАН. Через неякісне досудове слідство, проведене органами прокуратури, багато резонансних справ щодо Майдану та злочинів, скоєних представниками влади часів екс-президента Віктора Януковича, можуть закінчитися виправдувальними вироками обвинувачуваним або рішеннями Європейського суду з прав людини не на користь України.

Про це адвокат Ростислав Кравець заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Сьогодні українська прокуратура не займається розслідуванням справ - багато справ вона фабрикує, а невдачі в суді намагається перекласти на суддів. У результаті через неякість слідства багато резонансних справ закінчаться або з виправдувальними вироками, або рішенням в ЄСПЛ не на користь України", - сказав Кравець.

Голова Ради адвокатів м.Києва Інна Рафальська погодилася із думкою колеги. Вона зауважила, що "посилання прокуратури на "злочинну судову систему", "змову суддів з адвокатами" стало зручним для переміщення уваги щодо якості досудового слідства і прикриття своїх помилок".

"Ми не можемо зрозуміти, чому Генеральна прокуратура за два роки досі не змогла визначитися, хто дійсно давав наказ стріляти (по активістам Майдану - УНІАН) і хто стріляв", - сказала Рафальська.

Продовжуючи тему, адвокат Ігор Іванов, який є захисником потерпілих у кримінальних провадженнях проти екс-голови КМДА Олександра Попова і 5 бійців спецпідрозділу "Беркут", зазначив, що не розуміє, чому прокуратура не об’єднала в одне ці провадження і досі не встановила всіх причетних до скоєння злочинів.

Більше того, за словами адвоката, через те, що у справах сотні потерпілих, і по кожній вони допитуються про одне і те саме окремо, судові процеси можуть затягнутися на невизначені терміни.

"Потерпілих - сотні, вони з різних міст, і у людей виникає питання, чому ми одне і теж маємо розповідати по кілька разів? А, якщо у справах з’являться ще нові підозрювані, то цей процес буде безкінечним", - сказав Іванов.

Він вважає, що за такого обсягу проваджень провину обвинувачених неможливо буде довести у судах.

"Прокуратура неякісно виписує обвинувачення, і ми маємо обвинувачення, яке не підтверджується в ході суду, і суддя виносить виправдувальний вирок, оскільки «дефекти» справи з самого початку закладені прокуратурою", - сказав Іванов.