Київ. 25 березня. УНІАН. Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД) закликає владу вжити заходів проти поширення ксенофобських настроїв у суспільстві.

Про це правозахисники заявили під час прес-конференції в УНІАН на тему: “Нова хвиля ксенофобних виступів в Україні: які висновки для суспільства?”.

Зокрема, вони підкреслили, що останнім часом в державі відбулась декілька скандальних подій, які порушують принцип верховенства права, порушують права людини, ставлять під сумнів рівноправність громадян та становлять загрозу для просування України в напрямку євроінтеграції.

Відео дня

Перш за все, це незаконне блокування будівництва пункту тимчасового розміщення біженців у місті Яготин Київської області, в ході яких від представників праворадикальних сил лунали ксенофобські заклики, а також самовільне встановлення блокпосту 17-18 березня 2016 року.

Крім того, у КПД нагадали про перешкоджання проведенню Фестивалю рівності у Львові, що супроводжувалося погрозами організаторам, нападом на учасників фестивалю агресивно налаштованого натовпу та судовою забороною будь-яких мирних зібрань у центрі міста 19-20 березня за позовом мерії Львова.

“Коаліцію з протидії дискримінації в Україні дуже стурбували ці події своєю масовістю і масовістю проявів ксенофобських настроїв в суспільстві”, - зазначила голова Координаційної ради Коаліції з протидії дискримінації, президент Харківської фундації “Громадська альтернатива” Марія Ясеновська.

За її словами, ці події супроводжувалися відсутністю негативної оцінки органів державної влади.

“І найчастіше їх повною бездіяльністю або навіть протидією тому, щоб відбулися зазначені заходи: Фестиваль рівності і щоб був відкритий пункт тимчасового розміщення біженців у Яготині”, - сказала Ясеновська.

Вона підкреслила, що це є тривожним сигналом, який відкриває шлях до поширення ксенофобських настроїв у суспільстві.

Враховуючи викладене, коаліція вимагає: від Верховної Ради - прийняття законопроекту щодо гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС у сфері протидії дискримінації; від уряду — створення міжвідомчої комісії з питань протидії ксенофобії, зокрема гомофобії, міжетнічної та расової нетерпимості; від міністра внутрішніх справ — притягнути до відповідальність винних у зазначених ксенофобських діях.

Також КПД вимагає від мерів Львова та Яготина висловити особисті публічні позиції щодо згаданих подій в цих містах та власні бачення шляхів відновлення громадського порядку.

Від органів державної влади всіх рівнів Коаліція вимагає брати участь в освітній заходах щодо протидії дискримінації, постійно підвищувати свою обізнаність у цій сфері, включити розуміння свободи від дискримінації до переліку кваліфікаційних вимог при проведенні переатестації та люстрації в органах влади, що підпадають під реформування, відмовитися від практики звернення до суду з вимогою заборони усіх мирних зібрань в населеному пункті.

*** Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД) є всеукраїнською недержавною громадською правозахисною ініціативою, заснованою шляхом підписання українськими неурядовими організаціями спеціального Меморандуму 5 квітня 2011 року. Меморандум підписали 54 організації.