Київ. 25 березня. УНІАН. Народні депутати парламентської групи «Відродження» зареєстрували у Верховній Раді проект постанови про упровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до 2018 року. Про це у ході прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат, співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар.

«Ми ухвалили рішення і зареєстрували у парламенті проект постанови про упровадження мораторію до 2018 року на будь-яке підняття тарифів в Україні», - сказав Бондар, додавши, що документ також передбачає проведення фінансового аудиту кожного українського підприємства, яке надає житлово-комунальні послуги.

«За час дії мораторію необхідно провести аудит фактичних витрат виробників послуг ЖКГ, визначити «слабкі місця» і визначити реальний рівень втрат у мережах. Також необхідно взяти кілька проблемних регіонів, і ті кошти, які держава повинна була б витратити на субсидії в результаті чергового підвищення тарифів, перенаправити на енергоефективність у проблемних регіонах», - сказав Бондар.

За його словами, подальше підвищення комунальних тарифів буде непідйомним для більшості українців, а нинішня політика уряду, замість стимулювання населення до проведення енергозберігаючих заходів, зводиться до масової роздачі субсидій.

«Колосальні кошти – 35 млрд грн на рік виділяються на субсидії, тоді як на енергоефективність уряд витрачає лише кілька сотень мільйонів», - сказав Бондар.

Депутат також підкреслив, що держава повинна допомогти громадянам позбутися комунальної залежності, а підприємствам комунальних послуг – модернізувати свої потужності, що дозволить знизити витрати на виробництво, а відтак - і тарифи для населення.

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, у рамках виконання меморандуму з ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом підвищила з 1 квітня 2015 року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 разу – до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 куб. м газу. Разом з тим, з 1 квітня 2015 року був підвищений і тариф на теплопостачання для населення – на 72%, до 537,2 грн за Гкал. Крім того, з 1 березня 2016 року НКРЕКП підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25% - до 57 коп. за кВт/год.