Київ. 23 березня. УНІАН. Представники українських добровольчих військових формувань та учасники збройних формувань окупованих районів Донецької та Луганської областей переконані у тому, що конфлікт на Донбасі є довготривалим.

Як повідомила сьогодні під час прес-конференції професор, завідувач кафедри соціології Українського католицького університету Оксана Міхеєва, такими є результати дослідження, яке було проведено у листопаді 2015 - лютому 2016 року.

«Вони всі говорять про те, що ще 2-5 років буде продовжуватись активна фаза війни. Також, за різними оцінками, від 10 до 25 років відбуватиметься повільний та нелегкий вихід з цього конфлікту… Спостерігається взаємне перекидання відповідальності на іншу сторону за недотримання умов, невиконання та небажання іти на компроміси. Остаточне примирення бачиться не раніше наступного покоління… Конфлікт перебуває на тій стадії, коли сторони ще не зрозуміли, що припинення конфлікту є більш вигідним, ніж продовження. Фактично вони не готові до переговорного процесу…. Дуже неприємний момент – готовність учасників до продовження активної фази конфлікту», - розповіла вона.

Дослідження також показало, що родини представників українських сил часто не знали, що їхні рідні на передовій. Українські добровольці зазначають, що після того як їхні близькі дізнавались про це, надавали їм серйозну підтримку.

«Якщо говорити про представників з ОРДЛО, то у них ситуація складніша. Доволі часто вони долають опір близьких і говорять про негативне ставлення з боку суспільства. Вони зіштовхуються з ситуацією різких висловів на свою адресу», - зазначила Міхеєва.

Початок конфлікту на Донбасі обидві сторони розцінюють по-різному.

«Представники ОРДЛО схильні описувати ситуацію як інспіровану «третіми силами». Передусім ідеться про США, Європу та РФ і у цьому конфлікті Україні відведена роль об’єкту чи жертви обставин. З точки зору проукраїнських добровольців – події інспіровані Росією і їх підготовка характеризується тривалістю та продуманістю. Акцент робиться на ролі регіонального олігархату та його невдалій боротьбі за власну вотчину. По-третє, події пояснюються специфікою способу життя та ментальністю місцевого населення», - розповіла вона.

Дослідження також показало, що проблеми з працевлаштуванням призводять до виокремлення невеликої частини вояків, які повертаються на війну, яку розглядають як версію працевлаштування. Ця тенденція характерна для опитаних респондентів з обох боків, але є сильніше вираженою з боку ОРДЛО.

Бачення перспектив власної участі у війні, за словами Міхеєвої, є наступними: проукраїнські військові формування майбутню перспективу оцінюють у категоріях захисту своєї землі та не планують продовжувати військову кар’єру, а представники ОРДЛО виявляють готовність до продовження подібної діяльності в інших «гарячих точках» і планують надавати допомогу тим, хто не хоче бути у складі України.

Дослідження «Homo militans» було проведено у листопаді 2015 - лютому 2016 року Українською миротворчою школою за фінансового сприяння посольства Британії в Україні. Дане дослідження грунтується на аналізі 58 глибинних інтерв’ю ( 22 – з учасниками збройних формувань ОРДЛО та 36 – з добровольцями українських військових формувань). Опитані представляють фактично всю територію України – Донецьк, Луганськ, Кіровоград, Добропілля, Артемівськ, Львів, Вінниця, Маріуполь, Миколаїв, Київ, Житомир, Стрий, Макіївка, Севастополь, декілька сіл Львівської та Кіровоградської областей. Респонденти з окупованих районів Донецької та Луганської області представлені мешканцями Донецька, Луганська, Макіївки, Горлівки, Севастополя, а також низки російських міст.

Категорії опитаних: воєнні формування окупованих районів Донецької та Луганської області, місцева територіальна охорона, українські добровольчі батальйони, українські добровольці, що пішли служити у регулярну армію, волонтери, що працюють в зоні АТО, поранені та інваліди, військові – громадяни Росії, самооборона Добропілля.