Київ. 22 березня. УНІАН. Вартість весняної посівної кампанії для українських аграріїв у 2016 році зросла на 34% через девальвацію гривні і підвищення орендної плати на землю, і становитиме 90,1 млрд грн.

Про це повідомив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Тарас Висоцький на прес-конференції в УНІАН.

"Погодні умови зими були помірними. Знизилися ціни на мінеральні добрива та паливо, було скасовано спеціальні імпортні мита. Однак дефіцит оборотних коштів для проведення весняно-польових робіт залишається дуже значним. За оцінками УКАБ, він становить 15 млрд грн. При цьому ситуація з банківським кредитуванням агросектору також дуже напружена, а збільшення податкового тиску на галузь штучно вимиває оборотні кошти, необхідні для фінансування польових робіт", - сказав він.

Відео дня

При цьому експерт зазначив, що вимоги банків до застави при кредитуванні агробізнесу є занадто жорсткими.

За словами директора компанії "Агродар" Романа Лещенка, присутнього на прес-конференції, проблемною для бізнесу залишається висока ставка кредитування.

"Банки готові кредитувати, підтримувати аграрний сектор. Але вони не називають ставку, за якою вони готові кредитувати. Я можу публічно сказати, що це фактично ставка близько 25%. Це з урахуванням прихованої комісії. Другий момент з точки зору кредитування - банки не беруть у заставу посіви", - наголосив Лещенко.

Представник сімейного фермерського господарства Олександр Ващук, також присутній на прес-конференції, у свою чергу зазначив, що для невеликих аграрних господарств банківське кредитування недоступне насамперед через вимоги до застави.

"Головна проблема дрібних господарств - ми перебуваємо на своєму рівні, і нам складно вийти на той рівень застави, якого вимагають банки", - сказав Ващенко.

Крім того, експерти та представники агробізнесу наголосили, що важливим негативним фактором для посівної є недостатня кількість опадів.

Згідно з прогнозом УКАБ, у 2016/2017 маркетинговому році валовий збір зернових культур в Україні становитиме 56,8 млн тонн, що на 2,8 млн тонн менше, ніж у 2015/2016 маркетинговому році.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко заявляв, що українські аграрії забезпечені матеріально-технічними ресурсами для проведення весняної посівної - добривами, засобами захисту рослин (ЗЗР) та насінням у необхідному обсязі для планового проведення сівби.

Посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2016 року становитиме 26,7 млн га, що відповідає площам посіву 2015 року.