Київ. 21 березня. УНІАН. Українські громадські організації закликають владу провести спеціальну інформаційну кампанію з метою підвищення рівня освіченості громадян у сфері електронної демократії. Про це повідомила директор муніципально-громадського центру електронного урядування Оксана Гречко на прес-конференції в УНІАН.

«На сьогодні громадські організації недостатньо ефективно використовують наявні інструменти електронної демократії, навіть електронну пошту використовують у своїй діяльності лише 90,5% респондентів. Водночас, майже 99% наголосили на необхідності проведення спеціальних занять з підвищення рівня громадської освіти у сфері електронної демократії, тобто визнають актуальність цієї теми», - повідомила Гречко, презентуючи результати всеукраїнського експертного опитування на тему практики використання інструментів електронної демократії громадськими організаціями в Україні.

За її словами, в ході опитування експерти перевіряли ступінь готовності міст до подальшого упровадження системи електронного управління, щоб сприяти забезпеченню прозорості місцевої політики та боротьби з корупцією, залучити більше громадськості до процесів управління.

Відео дня

«Було заплановано опитування 1 тисячі громадських організацій по Україні, але відповідь надали лише 402. Відбиралися типові представники із залученням регіональних координаторів... Загалом в опитуванні взяли участь 12 типів організацій», - сказала Гречко.

Коментуючи результати опитування, експерти, які були присутні на прес-конференції, зазначили, що 70,1% громадських організацій мають власні сайти, а 90,8% респондентів використовують соціальні мережі як засіб комунікації з громадянами. Близько 12% організацій використовують електронні приймальні. При цьому позитивну оцінку системі відкритих даних в Україні дали 64,4% опитаних.

Присутній на прес-конференції директор IT-департаменту Секретаріату Кабінету міністрів України Єгор Стефанович повідомив, що на сьогодні найефективнішими засобами електронного управління є система електронних петицій, система держзакупівель Prozorro, урядовий контактний центр, система відкритих даних data.gov.ua, портал електронного уряду iGov, електронні порядки денні, а також низка інших ресурсів. Водночас, він зазначив, що Україна перебуває ще на самому початку свого розвитку у сфері електронної демократії. «Ми перебуваємо на самому початку нашого шляху, і нам ще багато необхідно пройти», - сказав Стефанович.

Основними проблемами в реалізації системи електронної демократії, на думку експертів, є обмежений доступ громадян до Інтернету (близько 38% населення не підключені до глобальної мережі), технічна безграмотність і відсутність розуміння засад кібербезпеки.

Опитування було ініційовано коаліцією неурядових організацій, серед яких Подільська агенція регіонального розвитку, асоціація органів місцевого самоврядування «Міста електронного врядування України» та громадянська мережа «ОПОРА», за підтримки Державного агентства з питань електронного уряду і Національної академії держуправління при президентові України. Крім того, цю ініціативу підтримало посольство Великої Британії.

В опитуванні взяли участь 402 громадські організації з 24 областей України.

Як повідомляв УНІАН, торік Кабінет міністрів України заявив про намір до 2017 року упровадити систему електронного уряду в країні. У найближчі два роки планується упровадити електронні безконтактні послуги і перейти на електронну ідентифікацію та електронний підпис громадянина. Також одним із завдань Кабміну є повна відмова від паперового документообігу. Крім того, уряд планує до 2017 року ухвалити закон про єдину систему електронної взаємодії.