Київ. 17 березня. УНІАН. Профспілки вимагають підвищення реальних заробітних плат працівників у рамках нової генеральної угоди з роботодавцями та урядом.

Про це заявив голова спільного представницького органу об'єднань профспілок (СПО), голова Федерації профспілок України (ФПУ) Григорій Осовий на прес-конференції в УНІАН.

“Уряд і сторона роботодавців досить чітко давали сигнал про те, що вони готові до укладення генеральної угоди. Єдиний, хто не був готовий - це профспілкова сторона. І не був готовий не з технічних причин, а виключно через те, що ми маємо різні погляди і різні позиції щодо тих норм, які ми хочемо бачити в новій генеральній угоді", - сказав він.

Відео дня

За словами заступника голови СПО Сергія Кондрюка, присутнього на прес-конференції, основними вимогами профспілок є підвищення реальної заробітної плати, усунення дискримінації у різних видах трудової діяльності та заборгованості із зарплат.

“Перше, про що повинні домовиться сторони - це як повернути реальну вартість заробітної плати, тобто компенсувати інфляцію 2014-2015 років. Це 78% "вкраденої" заробітної плати... Друге - це відсутність дискримінації. Не може бути так, щоб поліцейському вищого рангу встановлювали зарплату в 90 тис. грн, а вчителю вищої категорії або лікарю-нейрохірургу платили зарплату в розмірі 2,5 тис. грн ставки", - наголосив Кондрюк.

При цьому заступник голови Незалежної спілки гірників України Анатолій Акімочкін, також присутній на прес-конференції, зазначив, що навіть поступки з боку профспілок не дали можливості знайти компроміс.

Крім того, члени профспілкових об'єднань висловили готовність до початку акцій протесту і запропонували роботодавцям і уряду розпочати конструктивний діалог.

Як повідомляв УНІАН, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд поки що не має необхідних фінансових ресурсів для негайного підвищення соціальних стандартів в Україні.

Раніше глава уряду зазначав, що Кабінет міністрів України проведе першу в поточному році індексацію зарплат і пенсій у травні поточного року, як і заплановано в державному бюджеті на поточний рік. Прожитковий мінімум, згідно з бюджетом, з 1 січня 2016 року становить 1330 грн, з 1 травня - 1399 грн, з 1 грудня - 1496 грн. Розмір мінімальної зарплати: з 1 січня - 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн.

Інфляція в Україні в 2015 році (грудень 2015 року проти грудня 2014 року) зросла до 43,3% порівняно з інфляцією 24,9% у 2014 році.

У поточному році уряд прогнозує інфляцію на рівні 12%.