Київ. 16 березня. УНІАН. Науковий співробітник Національного технічного університету України «КПІ», юрист Олег Король вимагає заборонити ввезення антиукраїнських книжок чотирьох російських видавництв: ЭКСМО, «Алгоритм», «Яуза» та «Яуза-пресс».

Про це Король заявив на прес-конференції в УНІАН.

Юрист уточнив, що йдеться про такі видання: «Новороссия», «Проект Новороссия», «История русской окраины», «Гнев Новороссии», «Как воюют на Донбассе», «Жестокое перемирие».

Він повідомив, за довіреністю Львівської обласної історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса звернувся з відповідним позовом до Львівського окружного адміністративного суду та Окружного адміністративного суду Києва. Після відмови у задоволенні позову цими судами Король звернувся до Київського Апеляційного адміністративного суду, який задовольнив апеляційну скаргу і постановив до вирішення справи по суті зупинити митне оформлення книг з Росії зазначених видавництв.

«Ухвала набула чинності і не скасована», - зазначив Король.

Після цього юрист звернувся до суду з клопотанням доповнити ухвалу конкретними адресами представництв і дистрибуційних центрів цих видавництв в Україні, де вже є книги заборонених до ввезення видавництв, проте його було усунуто від ведення справи.

Король зазначив, що на сьогодні справа «загубилася».

«Справу не можуть знайти по лінії кримінального судочинства. СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом ввезення антиукраїнських книжок. Потім припинила її розслідувати, надавши відписку, що направляють справу в МВС, не вказавши прізвище слідчого. Просто загубили справу», - сказав він.

За словами юриста, державні органи України обмежуються відписками і не займаються справою по суті.

Король також зазначив, що не знає, чи ввозяться в державу антиукраїнські книжки після заборони суду.

«Я цього не знаю. Одні люди кажуть, що ні, а інші кажуть, що Державна фіскальна служба посилається на те, що їм офіційно через виконавчу службу не надано відповідну ухвалу, і вони не можуть її виконувати», - сказав Король.

Він запевнив, що звертатиметься до правоохоронних органів і судів, щоб довести цю справу до завершення.