Київ. 15 березня. УНІАН. У Києві стартували міжнародні конкурси-лабораторії для молодих режисерів.

Про це під час прес-конференції в УНІАН на тему «Міжнародні конкурси для молодих режисерів відкриють нові імена у театральному світі» повідомили організатори конкурсу.

Вони повідомили, що збір заявок на участь у Міжнародному конкурсі постановок молодими режисерами в жанрі малі театральні постановки та Міжнародному конкурсі постановок молодими режисерами в жанрі оперети/мюзиклу/опери-буф «Musical Art Project» розпочався 15 лютого 2016 року.

Відео дня

Конкурси, засновником яких є Національна оперета України, мають на меті виявити та підтримати молодих режисерів, які працюють у зазначених напрямках. Конкурси сприятимуть залученню молодих режисерів до роботи в театрах України та відповідно розширення репертуару театрів.

"Нам цікаво зрушити це з мертвої точки, адже в сфері музичного театру, з людьми, які пробують себе в режисурі, це критична ситуація", - зазначив голова оргкомітету, художній керівник Національної оперети України, народний артист Богдан Струтинський.

"Ситуація дуже важка не лише в музичному театрі, а й в театрі національному. Дуже мало постановок молодих режисерів... тому цей проект є амбітним, ми хочемо поєднати різні жанри... але в нас є можливість, щоби цей проект відбувся", - додав член оргкомітету, художній керівник Київського експериментального театру «Золоті ворота» Стас Жирков.

Заявка на участь у конкурсі-лабораторії має складатися: з заповненої анкети учасника; режисерської аплікації об'ємом не більше 5 сторінок, в якій в обов'язковому порядку мають бути зазначені назва твору, його автори, жанр, кількість актів, список діючих осіб та склад виконавців, очікуваний склад оркестру.

Проведення лабораторії включають репетиції молодих режисерів відповідно до затвердженого графіку, майстер-класи, семінари та практичний показ у присутності членів Експертної ради, театральних фахівців, журналістів та гостей театру. Після показу відбудеться дискусія та обговорення, за результатами якої визначаються імена режисерів, що будуть запрошені на постановки вистав на сцені Київського національного академічного театру оперети та провідних київських театрів.