Київ. 14 березня. УНІАН. Проведення швидких та комплексних реформ потребує технократичного уряду, який буде вільний від «електоральної залежності».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Потрібно стабілізувати ситуацію і найкраще, щоб цим займались люди, які не мають політичних амбіцій і не пов’язані з політичними вподобаннями, електоральними вподобаннями, які б не були призначені за квотами, не були залежні від тих політичних сил, які їх рекомендували. Тобто, мав би бути сформований так званий технократичний уряд», - наголосив він.

Відео дня

На думку Бали, для формування такого уряду можна було б залучити, зокрема, і окремих представників міністерств.

«Я гадаю, що насправді такі люди є, і вони в тій чи іншій мірі себе проявили на посадах заступників міністрів. Ми маємо усвідомити одну просту річ, що так званий технократичний уряд – це фактично буде той справжній уряд «камікадзе»… Політики, які називали себе «камікадзе», чомусь не хочуть виконувати роль камікадзе, бо думають, що буде далі з ними. І в цій ситуації цей технократичний уряд міг би складатися з людей, які готові працювати не для того, щоб потім йти на вибори», - додав директор Агенції моделювання ситуацій.

За словами Бали, технократичний уряд знизить корупційні чинники, які існують при квотному розподілі посад.

«Практика призначення технократів в уряді вже продемонструвала свою ефективність. Зокрема в Мінагропроді, Міноборони, де на керівних посадах опинились технократи, можна бачити швидкі темпи здійснення реформ та результативності роботи. Ми бачимо багато перспективних керівників, які мають великий потенціал для реформування державної системи управління. Це директор департаменту інновацій та інтелектуальної власності МЕРТ Олена Мініч, заступник міністра аграрної політики та продовольства Владислава Рутицька, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Макс Нефьодов, заступник голови НБУ Владислав Рашкован», - зазначив Бала.

У свою чергу політичний експерт Володимир Цибулько навів приклади ефективних технократичних урядів у світі.

«Технократичний уряд – уряд експертів. Одним з таких показових урядів є уряд Маріо Монті в Італії. Він був виходцем з наукового середовища і в певний момент, коли прийшовши до влади, то фактично стабілізував країну. В Румунії також технократичний уряд на чолі з Дачіаном Чолошем, який є аграрієм», - сказав Цибулько.

Він також наголосив, що ідеєю технократичного уряду є, зокрема те, щоб його урядовців не цікавила політична кар’єра в Україні.

«Очевидно, найкращим виходом було б, якби наші європейські партнери для найуспішніших українських реформаторів заготували окремий сценарій – перспективу роботи в міжнародних структурах. Це було б гарантією успіху українських реформ. Уряд варто формувати на умовах професійної доцільності, бо політична доцільність, очевидно, завжди буде перемагати в доцільності професійній», - наголосив Цибулько.

Він висловив переконання, що у більшості міністерств на сьогодні є багато амбітних людей, які б могли посісти посади у технократичному уряді. Цибулько також зазначив, що на посаді прем’єра повинна бути людина «міжнародної комунікації».